Vastus kaitsealuse metsa hävitamise kohta on saladus isegi riigikogu ees (16)

Ülle Harju
, ajakirjanik
Copy
Tänavu tehtud raie Harjumaal Nabala-Tuhala kaitsealal Tuhala piiranguvööndis asuvas Natura 2000 metsaelupaigas.
Tänavu tehtud raie Harjumaal Nabala-Tuhala kaitsealal Tuhala piiranguvööndis asuvas Natura 2000 metsaelupaigas. Foto: Sander Ilvest

Isegi valitsuse ja riigikogu eest on salastatud täpne vastus, mida lubas Eesti Euroopa Komisjonile, et mitte saada trahvi 100 000 eurot päevas Natura 2000 kaitsealade paljaksraiumise eest, raied kaitsealadel jätkuvad aga senisest veelgi suurema hooga.

22. septembriks pidi Eesti riik saatma Euroopa Komisjonile vastuse, kuidas on plaanis lõpetada eurodirektiivide rikkumine ja peatada rahvusvahelise kaitse all oleva metsa jätkuv hävitamine. Keskkonnaministeerium on andnud nii keskkonnakomisjonile, valitsusele kui ka avalikkusele selle koha hulga lubadusi, väites, et ei soovi Euroopa Komisjoniga kohut käima hakata ega ka trahvi saada.

Kolm kuud pärast rikkumismenetluse algatamist on aga metsateatistega lubatud raied looduskaitsealadel Natura 2000 metsaelupaikades kasvanud, seda just erametsas (vt tabel). Mida Eestil Euroopa Komisjonile selle peale öelda on?

Riigikogu keskkonnakomisjoni esinaine Yoko Alender (Reformierakond) laiutas käsi. «Kahjuks ei ole Euroopa Komisjoni rikkumismenetluse Eesti-poolse vastuse konkreetse sõnastusega meil võimalik tutvuda, seda ei luba kahetsusväärselt rikkumismenetluse protsess,» nentis ta.

Kommentaarid (16)
Copy
Tagasi üles