Õiguskantsler hoiatas kriisi ajal seaduste painutamise eest

Loora-Elisabet Lomp
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy
Õiguskantsler Ülle Madise.
Õiguskantsler Ülle Madise. Foto: Sander Ilvest

Õiguskantsler Ülle Madise rõhutas eile riigikogu ees oma 2020.–2021. aasta tegevusest ülevaadet andes, et ka selliste kriiside nagu koroonaviiruse pandeemia ajal ei tohi kehtestada piiranguid seadusi painutades.

Madise meenutas, et möödunud ülevaateaastal tuli tal sageli selgitada, et õiguskantsleril tuleb ka kõige raskema kriisi ajal lähtuda põhiseadusest ja seadustest. «Ka pandeemia ajal tuleb meie põhiseaduse kohaselt põhjendada piiranguid ja vabaduse võtmist, mitte vastupidi,» ütles Madise. Tema sõnul kipuvad just pandeemia ajal kiiruga pähe tulema lihtsad lahendused ja just siis kaldub rahvas ise kõva kätt ja põhiõiguste rikkumist nõudma.

«Õigusteadus ei ole ja ei tohi olla formaalne normi uurimine,» rääkis Madise. «Põhiõiguste piirangute põhiseaduspärasuse hindamisel tuleb alati faktid selgeks teha, elulised asjaolud selgeks teha, uurida erinevate valdkondade teadustulemusi, kaasata teiste elualade tundjaid. Ja siis loogiline argumenteerimine viib hinnanguni ühe või teise otsustuse põhiseaduspärasuse kohta.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles