Omanik lubab vältida Keskerakonna võlausaldajafirma sulgemist

Argo Ideon
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Paavo Pettai
Paavo Pettai Foto: Arno Saar/ Õhtuleht

Keskerakonna suurima võlausaldaja OÜ Midfield omanik Paavo Pettai kinnitab, et firma esitab lähiajal senini puuduva 2010. aasta aruande. Ta  ei karda, et ettevõte esitamata jäetud aruande tõttu registrist kustutatakse.

Ettevõtete majandusaasta aruande esitamise tähtaeg on 30. juuni, seega pidanuks Midfield 2010. aasta aruande ära saatma juba enam kui seitsme kuu eest. Esitamata jäetud aruanne on äriseadustiku järgi alus firma registrist kustutamiseks ja sundlikvideerimiseks.

«Audiitor oli vahepeal ära,» põhjendas Midfieldi juhataja Pettai Postimehele, miks majandusaruande esitamine nii pikalt hilineb. «Teatud asjad oli vaja veel üle vaadata – ise arvan, et jõuame aruande ära saata järgmisel nädalal.»

Polnud asjadega kursis

2011. aasta märtsis saatis kohus Midfieldile hoiatusmääruse majandusaasta aruande esitamata jätmise asjus (see puudutas 2009. aastat, mille kohta firma hiljem aruande edastas). Pettai sõnul ei ole ta Midfieldi 2010. aastaaruande kohta äriregistrilt seni seesugust teadet saanud. «Mingist likvideerimisest siin kindlasti rääkida ei saa.»

Äriregistris leidub ka 2010. aastast pärit hoiatusmäärus aruande esitamata jätmise eest Pettai teisele firmale Neuromarketing OÜ. Paavo Pettai sõnul aga selles ettevõttes majandustegevus sama hästi kui puudub.

Midfieldiga seonduvat on arutanud oma koosolekutel ka mullu tööd alustanud erakondade rahastamise järelevalve komisjon. Komisjoni esimees Ardo Ojasalu ütles, et konkreetselt Midfieldi puhul aastaaruande esitamata jätmist ja seetõttu seadusega ette nähtud likvideerimisvõimalust komisjon arutanud ei ole.

«Samas on meil teada, mis juhtub, kui erakonna võlausaldajaks olev firma likvideeritakse,» märkis Ojasalu. «Sellisel juhul tekib erakonnale keelatud annetus, mis läheb riigi tuludesse.»

Seega, kui Keskerakonna võlausaldajat Midfieldi peaks hoolimata omaniku optimismist tabama likvideerimine, ei kao partei võlg kuhugi. Sellise juhtumi kohta on juba ka pretsedent. Mullu juunis tegi erakondade järelevalve komisjon märgukirja sotsidele ja kohustas neid kandma riigituludesse 11 913 euro suuruse võla firmale Ühendatud Närvivõrgud, millest oli saanud keelatud annetus. Partei maksiski raha mullu juulis ära.

 Maksab tänavu

Keskerakond oli Pettai firmale Midfield mullu 30. juuni seisuga võlgu 383 778 eurot, mis moodustas suurema osa partei toona 511 804 euro suurusest valimiskampaaniate võlast.

Erakondade rahastamise järelevalve komisjon küsis septembris selle võlgnevuse kohta Keskerakonnalt lisaandmeid, märkides, et kuigi partei on tasunud Pettai firmale 2011. aasta jaanuaris esitatud arve, on tasumata 2009. aastal esitatud arved, ning see võlg oli tolleks ajaks püsinud juba ligi kaks aastat – ühel arvel 23 ja teisel 25 kuud.

Keskerakonna peasekretär Priit Toobal selgitas oma vastuses, et kohustusi Midfieldi ees täidab Keskerakond «vastavalt kahepoolsetele kokkulepetele». Juulis 2011 tasus erakond Pettai firmale 10 000 eurot ja oktoobris 11 500 eurot. «Kogu võlgnevuse OÜ Midfield ees tasub Eesti Keskerakond 2012. aasta lõpuks,» kinnitas Priit Toobal.

OÜ Midfield põhitegevus on äriregistri andmetel olla reklaamiagentuur. Avalikult kättesaadava 2009. aasta majandusaasta aruande kohaselt oli ettevõtte käive 982 000 eurot ehk veidi üle 15,3 miljoni Eesti krooni ning kasum veidi üle miljoni krooni. 2008. aastal sai Midfield ligi 300 000 krooni kasumit. Firmal oli 2009. aastal kolm töötajat.

Paavo Pettai on viimasel ajal avalikkuses esinenud kui Keskerakonna esimehe Edgar Savisaare uue Eesti poliitika­elu käsitleva raamatu «Tõde Eestist» kirjastaja. Ta on öelnud, et uus raamat saab olema «kui sõõm värsket õhku meie läppunud avalikkuses».

Postimehe küsimusele, kas Savisaare raamatu väljaandjaks saab OÜ Midfield, vastas Pettai, et see võib suure tõenäosusega nii olla.

Paavo Pettai (45)

•    Reklaamiärimees. Kuni 2009. aastani tegutses Keskerakonna valimisreklaamikampaaniaid korraldanud firmas Idea, kuid 2009 kevadel tekkisid selle juhtidel lahkhelid ning Pettai lahkus.

•    2010. aastal võitis Pettai firma Midfield OÜ riigihanke Tallinn 2011 kultuuripealinna aasta turunduskommunikatsiooni tegemiseks. Lepingu maht oli kolm miljonit krooni.

•    Mullu kevadel ostis Pettai 250 000 euro eest Keskerakonnalt majaosa Tartus, mille partei oli saanud päranduseks oma liikmelt. Eksperthinnangu järgi maksis kinnistu vaid 70 300 eurot. Tehing tekitas paljudes poliitikutes hämmastust. Seda arutas ka erakondade rahastamise järelevalve komisjon, kes uuris, kas tegu oli tuluga erakonna varalt või füüsiliselt isikult saadud annetusega.

Allikas: Postimees, BNS

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles