Loomasõber lasi Seaküla Simsonil lemmikust pronkskuju valmistada (1)

Margus Martin
, ajakirjanik
Copy
Kass Nurru pronkskuju meenutab tema peremehele Peetrile, millise võrratu sõbraga oli tegemist. 
Kass Nurru pronkskuju meenutab tema peremehele Peetrile, millise võrratu sõbraga oli tegemist. Foto: Erakogu

Seda ei juhtu just sageli, et loomaomanik soovib lemmiku taevastele radadele siirdumise järel jäädvustada tolle skulptuurina. Ent täpselt nii juhtus Lääne-Virumaal, kus ühe Haljala kandi talu õuel seisab nüüd toeka maakivi otsas koheva karvaga kass Nurru pronksist kuju. «Vana inimene läheb juba natukene härdaks,» muheles kassi kuju valmistada lasknud taluperemees Peeter küsimusele, miks ta just skulptuuri kasuks otsustas.

Nurru ja ka muude teisele poole vikerkaart läinud lemmikute mälestuse talletamiseks pöördus mees skulptor Simson von Seakylli ehk Seaküla Simsoni poole. Ehkki loomaskulptuuride valmistamine pole viimasele sugugi meeltmööda, jäi ta siiski nõusse. «See kass ei ole pühendatud tegelikult kassile, vaid tagasihoidliku loomuga Peetrile, kes aitab kasse,» lausus skulptuuri autor. Simson kõneles, et talle läheb väga hinge, kuidas mees oma kodukandis hüljatud loomade eest hoolitseb ning neid näljast ja muudest hädadest päästab.

Simsonile meenus lugu, kuidas Peeter käis talvel pärast naabri surma kadunukesest maha jäänud lemmikloomi söötmas ja kahlas selleks iga päev kaks kilomeetrit läbi lumehangede. «Talle ei andnud hing rahu, vaid ta pidi käima seal neid toitmas,» lausus skulptor. «Nii mõtlesingi, et kuramus, selle kassikuju peab Peetrile ära tegema.»

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles