Blinkeni sõnul võtab suhete taastamine Prantsusmaaga aega

Copy
Antony Blinken.
Antony Blinken. Foto: Eduardo Munoz/Scanpix

USA välisminister Antony Blinken tunnistas neljapäeval, et suhete parandamine Prantsusmaaga võtab aega.

Blinken võttis teemal sõna pärast kohtumist oma Prantsuse kolleegi Jean-Yves Le Drianiga.

«Tunnistame, et see võtab aega ja nõuab tõsist tööd,» ütles Blinken ajakirjanikele.

Le Drian oli juba varem märkinud, et Prantsusmaa ja USA vahel Austraalia allveelaevatehingu tõttu puhkenud diplomaatilisest kriisist väljumine nõuab aega ja tegusid.

Le Drian lisas, et president Emmanuel Macroni ja Joe Bideni kolmapäevane telefonivestlus oli esimene samm suhete parandamise suunas, vahendas Prantsuse välisministeerium New Yorgis aset leidnud kahepoolse kohtumise järgset avaldust.

Biden ja Macron pidasid kolmapäeval esimese telefonivestluse pärast tüli allveelaevade müügi üle Austraaliale ja leppisid kokku pingete leevendamises. Pärast kõne tehtud ühisavalduses lubasid riikide liidrid käivitada põhjalikud konsultatsioonid usalduse taastamiseks ja kohtuda Euroopas oktoobri lõpus.

Avalduse prantsuskeelses versioonis oli selgemini välja toodud, et «avatud konsultatsioonid oleksid seda olukorda vältinud».

«Kaks juhti nõustusid, et olukord olnuks parem, kui liitlaste vahel olnuks avatud konsultatsioonid seoses küsimustega, mis pakuvad Prantsusmaale ja meie Euroopa partneritele strateegilist huvi,» edastati teadaandes.

Macron andis varem päeval ühtlasi riigi suursaadikule korralduse naasta järgmisel nädalal Washingtoni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles