USA erisaadik Haitis astus tagasi

Copy
Daniel Foote.
Daniel Foote. Foto: Drew Angerer/SCANPIX

Kahe kuu eest ametisse nimetatud USA erisaadik Haitis astus neljapäeval tagasi ja mõistis hukka president Joe Bideni valitsuse otsuse Haiti migrandid kodumaale tagasi saata.

«Ma ei taha olla seotud Ühendriikide ebainimliku ja kahjuliku otsusega deporteerida tuhanded Haiti põgenikud ja illegaalsed immigrandid Haitile tagasi,» ütles välisministeeriumi erisaadik Daniel Foote tagasiastumiskirjas.

Erisaadik kirjeldas Haitit kohana, kus USA diplomaadid on piiratud ühenduste ja võimalustega igapäevaelu kontrollivate relvastatud jõukude tõttu.

«Haiti elanikud, kes elavad ülimas vaesuses ja on terrori pantvangis, ei saa lihtsalt toetada tuhandeid Ühendriikidest tagasisaadetud sisserändajaid, kellel puuduvad toit, peavari ja raha, ilma täiendava inimliku tragöödiata,» rääkis Foote.

«Rohkem pagulasi toidab veelgi meeleheidet ja kuritegevust,» tõdes erisaadik.

Mehhiko president Andrés Manuel López Obrador ärgitas kolmapäeval Ühendriike kiiretele tegudele, et lahendada mõlemat riiki mõjutava rändekriisi põhjused.

USA võimud on alustanud haitilaste repatrieerimist Texase piirilinnast Del Riost. ÜRO on hoiatanud, et repatrieerimine võib seada ohtu asüüli otsivad inimesed.

Veel kümned tuhanded migrandid on lõksus Mehhikos Tapachula linnas, kus nad ootavad dokumente, mis lubaks neil teed põhjapoole jätkata.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles