Maakohus peab Pärna, Uibo ja Kruuda süüasja arutama täismahus

BNS
Copy
Oliver Kruuda kohtus
Oliver Kruuda kohtus Foto: Eero Vabamägi

Riigikohus leidis sel nädalal, et ettevõtjate Aivo Pärna, Jaan Uibo ja Oliver Kruuda maksujõuetuse põhjustamise süüasja tuleb Tartu maakohtul arutama hakata süüdistuse kogu ulatuses.

Riigikohus tühistas eelneva ringkonnakohtu määruse osaliselt ja kohustas maakohut jätkama kriminaalmenetlust Pärna ja Uibo süüdistuse kogu mahus, mitte üksnes nende tegevustes, mis süüdistuse kohaselt leidsid aset alates 14. oktoobrist 2014.

Samas jättis riigikohus muutmata ringkonnakohtu määruse Oliver Kruudat puudutavas osas, kes soovib süüasjas menetluse jätkamist enda rehabiliteerimise eesmärgil.

Juunis tühistas Tartu ringkonnakohus Pärna, Uibo ja Kruuda maksujõuetuse põhjustamise süüasjas menetluse lõpetamise ning määras, et selles tuleb kohtumenetlust jätkata, kuid vaid väikese osa süüdistuses kirjeldatud tegevuste puhul.

Ringkonnakohus leidis, et menetlust ei saa jätkata enne 14. oktoobrit 2014 aset leidnud tegevustes, sest need on praeguseks aegunud, kuid riigikohus tühistas selles osas ringkonnakohtu määruse.

Süüdistuse kohaselt kahjustasid pankrotistunud OÜ UP Varud juhatuse liikmeks olnud Pärn ja Uibo teadvalt ja loovutasid firma vara, võtsid põhjendamatuid kohustusi ja andsid soodustusi ning Kruuda aitas UP Varude juhatuse liikmete äriühingut kahjustavale tegevusele kaasa.

UP Varud asutati selleks, et osta aktsiaseltsile Tere kokku toorpiima. Tere tasus ostetud piima eest UP Varudele, aga juba 2013. aasta lõpus tekkisid UP Varudel raskused piimamüüjatele õigeaegse maksmisega ja 2015. aasta suvel muutus firma maksejõuetuks. Võlgu jäädi piima müünud tulundusühistutele üle 2,1 miljoni euro.

Raskused kohustuste täitmisel tekkisid UP Varudel seepärast, et Terelt saadud raha ei makstud süüdistuse järgi mitte piimamüüjatele, vaid kanti Uibo ja Pärnaga seotud firmadele ja füüsilistele isikutele ning ka Pärna isiklikule kontole. Tagantjärele vormistati tehtud ülekannete kohta laenulepingud, seisab süüdistuses.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles