Euroopa andis põhimõttelise heakskiidu Tallinna Haiglale (1)

Loora-Elisabet Lomp
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy
Tervise- ja tööminister Tanel Kiik.
Tervise- ja tööminister Tanel Kiik. Foto: Paul Poderat / Lõuna-Eesti Postimees

Euroopa Komisjon andis eile õhtul põhimõttelise heakskiidu Eesti taastekavale, mille hulka kuulub ka 280 miljonit eurot Tallinna Haigla rajamise rahastamiseks. 

Euroopa Liidu taaskäivitamisrahastu toel on plaanis Eesti riigi ja Tallinna linna koostöös rajada seniste Ida- ja Lääne-Tallinna keskhaigla asemele 2027. aastaks Tallinnasse Lauluväljaku lähistele uus kaasaegne meditsiinilinnak.

Tervise- ja tööminister Tanel Kiik (KE) sõnas, et Tallinna Haigla ehk Põhja-Eesti meditsiinilinnaku rajamine on tervisevaldkonna selle sajandi olulisim projekt, millest on räägitud aastakümneid ning mis on Eestile möödapääsmatult vajalik. Tema sõnul arvestab uue haigla kavand täiel määral tänapäevase nakkuskontrolli vajadusi, lisab haiglavoodeid ja võimaldab paremini kasutada piiratud meditsiinipersonali. 

Eesti taotleb aastateks 2021-2026 Euroopa Liidu taaskäivitamisrahastust 280 miljonit eurot Tallinna Haigla projekteerimiseks ja rajamiseks. Haigla kogumaksumus on hinnanguliselt 520 miljonit eurot.

Tallinna linnapea Mihhail Kõlvarti (KE) sõnul ootab linn haigla ehitamise rahastamise abi ka riigilt. «Haigla rajamine koos vajaliku meditsiinitehnikaga läheb maksma vähemalt 520 miljonit eurot, mida taasterahastu 280 miljonit ning Tallinna seni planeeritud 100 miljonit ei kata,» lisas Kõlvart. 

Kõlvart lisas, et ei oleks õiglane, kui kogu haigla ehitamise koormus jääb tallinlaste peale, sest vähemalt 50 protsenti Tallinna Haigla prognoositavast patsientide mahust tuleb väljastpoolt Tallinna. Tema sõnul on Põhja-Eesti olulisima meditsiinilinnaku rajamine, uute meditsiinitehnoloogiate rakendamine, teaduse arendamine ja arstide-õdede motiveerituse tagamine üleriigilise tähtsusega ülesanne. 

Tallinna Haigla uue hoone ehitusega on plaan alustada 2023. aastal.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles