Ebavõrdset kohtlemist tundvad kohtualused esitasid peaprokurör Andres Parmase kohta kuriteoteate (17)

Krister Kivi
, ajakirjanik
Copy
Indrek Tibari nõunikuks valinud kolmeliikmelisse žüriisse kuulus ka Andres Parmas.
Indrek Tibari nõunikuks valinud kolmeliikmelisse žüriisse kuulus ka Andres Parmas. Foto: Eero Vabamägi

Riigiprokuratuuri ja kaitsepolitseiametisse laekus 23. septembril ebatavaline dokument: kuriteokaebus Eesti riigi ühe tähtsaima ametniku ehk peaprokuröri Andres Parmase kohta. Selles heideti Parmasele ette, et ta on aidanud mõjukale ametikohale oma sõbra Indrek Tibari, mis allakirjutanute arvates on korruptsioonivastases seaduses kehtestatud toimingupiirangu teadev rikkumine suures ulatuses.

Postimehele teadaolevalt kirjutasid kaebusele alla endine rahandusministri nõunik ja ettevõtja Kersti Kracht, endine Tartu abilinnapea ja riigikogu liige Kajar Lember, endine Tartu abilinnapea ja ettevõtja Valvo Semilarski, Tartu maakohtu kohtunik Eveli Vavrenjuk ning kaks advokaati.

Mõistagi võib kuriteokaebust, milles teist isikut süüdistatakse kuriteos, Eestis uurimisasutusele või prokuratuurile esitada iga murelik isik; enamgi veel, seaduskuulekas kodanik on lausa kohustatud seda tegema. On siiski tähenduslik, et kõik kaebuse esitajad on Eesti ühiskonnaelus küllaltki tuntud tegijad, kes sattunud viimastel aastatel ise kohtu alla korruptsioonikahtlaste tegude eest ning mõnel juhul saanud süüdimõistva otsuse seoses sellesama karistusseadustiku (KarS) paragrahviga 300’, mis kriminaliseerib toimingupiirangu rikkumist suures ulatuses. Teine ühendav joon on veel: osa kuriteokaebusele allakirjutanuid esindab nende endi õigusvaidlustes Lextali advokaat Oliver Nääs.

Veerandimiljoniline töökoht Ameerikas

Riigiprokuratuuri nõunikuks sai Indrek Tibar tänavu märtsis. Täpsemalt ei olnud küll tegemist päris tavalise nõunikukohaga: pikaajalise politsei- ja finantskarjääriga Tibarist tehti Eesti justiits­atašee USAs, kus tema põhiliseks üleandeks on rahandusministeeriumi pressiteate sõnul «esindada ja kaitsta Eesti riigi huve suurtes rahapesu-uurimistes». See pole kaugeltki tähtsusetu positsioon.

Kommentaarid (17)
Copy
Tagasi üles