Uus veebirakendus kaardistab surnuna leitud metssead ja linnud

Loora-Elisabet Lomp
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy
Seakasvatajadki hakkasid tasapisi unustama 2015. aastal alanud ja kaks aastat kestnud suurt seakatkupuhangut, mis võttis toona kümneid tuhandeid kodusigu.
Seakasvatajadki hakkasid tasapisi unustama 2015. aastal alanud ja kaks aastat kestnud suurt seakatkupuhangut, mis võttis toona kümneid tuhandeid kodusigu. Foto: Marko Saarm

Nüüd saab põllumajandus- ja toiduametit (PTA) teavitada surnuna leitud metsseast või linnust mobiilirakenduse kaudu. Rakendused seakatk.ee ja linnugripp.ee töötavad arvutis, mobiiltelefonis või muus nutiseadmes ning need võimaldavad ka märkida kaardile leiukoha.

PTA loomatervise ja -heaoluosakonna juhataja Olev Kalda sõnul on nutilahendused vajalikud nii ametile kui ka sea- ja linnupidajatele ja jahimeestele.

«Rakendused on lihtsasti kasutatavad, edastavad andmeid reaalajas ning võimaldavad ametil teavitustele operatiivsemalt reageerida ja saada ülevaadet sigade Aafrika katku (SAK) ja lindude gripi levikust looduses,» selgitas Kalda.

Surnuna leitud metsseast saab teada anda aadressil https://seakatk.ee/teata ja linnust aadressil https://linnugripp.ee/teata arvuti, mobiiltelefoni või muu nutiseadme kaudu. Samuti saab märkida leiukohad kaardile. Rakendused on nii eesti, inglise kui ka vene keeles.

Rakendustest saab vaadata ka varem kaardile märgitud surnuna leitud metssigade või lindude leiukohti. Kaardiandmete põhjal saavad leiukohtade läheduses asuvad sea- ja linnupidajad veelgi hoolsamad olla.

Lindude gripp ja SAK on väga ohtlikud haigused, mis põhjustavad lindude ja loomade massilist haigestumist ja suurt suremust, sh majanduslikku kahju. Selleks, et ennetada haiguste levikut, tuleb uurida surnuna leitud metssigu ja linde.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles