Mare Liberumi ekspeditsioon lõpetas Estonia vraki juures sukeldumistööd

, www.mare-liberum.ee
Copy
Laeva omanik ja allveetöid teostava firma RS Offshore firma juht Kurt Rohde aitab kindaid kätte tuuker Jakob Olszewskile. Selle foto järel astus Olszewski tuukrikella.
Laeva omanik ja allveetöid teostava firma RS Offshore firma juht Kurt Rohde aitab kindaid kätte tuuker Jakob Olszewskile. Selle foto järel astus Olszewski tuukrikella. Foto: Sander Punamäe

SA Mare Liberumi korraldatud ekspeditsioon lõpetas täna õhtul sukeldumis- ja uurimistööd parvlaev Estonia vrakil ja alustas teekonda tagasi Eemshaveni sadamasse.

«Iga projekti edukust saab hinnata püstitatud eesmärkide põhjal. Kui vaatame eesmärke, mida ekspeditsiooni eel seadsime, siis üldjoontes need ka saavutasime. Ilm ja nähtavus vraki juures ei olnud küll ideaalsed, kuid peaaegu kõik sai tehtud,» ütles SA Mare Liberumi juht, ekspeditsiooni eestvedaja Margus Kurm.

Kurm pidas kõige tähtsamaks seda, et ekspeditsiooni allveerobotioperaatoril Linus Anderssonil õnnestus peaaegu kogu laevavrakk üles pildistada, et modelleerida sellest fotogramm-meetria tehnoloogia abil detailne 3D kujutis. «Lähedalt õnnestus filmida ka laeva vigastusi vööris, ahtris ja paremas pardas,» lisas ta.

Kurmi sõnul ületasid ootusi uuringud vraki autotekil. «Väga halba nähtavust trotsides sisenes allveerobot umbes 60 meetri sügavusele autotekile ja jäädvustas selle, et kaks alumiste tekkide juurde viivatest ustest on terved ja kinni,» selgitas Kurm.

Nüüd ootab ees kogutud materjali süstematiseerimine ja seejärel antakse see edasisteks uuringuteks üle ekspertidele, lisas Kurm.

Uurimisprojekti käigus kogutud materjale hakkab uurima Andrzej Jasionowski, kelle Singapuri ettevõte SophusQuorum Pte. Ltd. on spetsialiseerunud mereõnnetuste ekspertiisile. Jasionowski on ka varem Estonia teemaga tegelenud, ta kuulus aastatel 2005-2008 tegutsenud teaduskonsortsiumisse SSPA, mis tegi Rootsi valitsuse tellimusel Estonia kohta uuringuid. Teaduslik analüüs peaks valmima tuleva aasta kevadeks.

Malta lipu all sõitev RS Sentinel alustas ekspeditsiooni Hollandi Eemshaveni sadamast 18. septembril ja jõudis Estonia vrakile 22. septembri hommikul. SA Mare Liberumi korraldatud uurimisreisil osaleb 43 inimest, kellest 18 on laevameeskonna liikmed ja kuus meedia esindajat. Ülejäänud on seotud allveetööde planeerimise ja teostamisega.

SA Mare Liberumi tegevust ja uurimisprojekti rahastatakse annetustest ja meediaõiguste müügist. Eestis on suurimaks toetajaks Postimees Grupp, kuhu kuuluvad teiste hulgas meediakanalid Postimees, Kanal 2, BNS ja Kuku raadio.

SA Mare Liberum on tänavu juulis omaste initsiatiivil asutatud sihtasutus, mille juhataja on Margus Kurm. Nõukokku kuuluvad Piret Kergandberg, Raivo Hellerma ja Carl Eric Laantee Reintamm.

Ekspeditsiooni käigus kogutud info ning pildi- ja videomaterjal avaldatakse jooksvalt SA Mare Liberumi kodulehel www.mare-liberum.ee

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles