nädala persoon ⟩ Margus Kurm: võtan asja käsile, kui näen, et kellelegi tehakse liiga (62)

Sander Punamäe
, reporter
Copy
Margus Kurm uurimislaeva RS Sentinel pardal pärast uuringute lõppu teel sadamasse.
Margus Kurm uurimislaeva RS Sentinel pardal pärast uuringute lõppu teel sadamasse. Foto: Madis Veltman

Kuusteist aastat ­parvlaeva ­Estonia huku ­pärispõhjust otsinud Margus Kurm on kaks nädalat väldanud ekspeditsiooni viimase uurimis­päeva õhtul selgelt väsinud. Muidu ei julgekski seda väita, aga kõikuvas ­laevas ja pingelises olukorras koos viibides on kerge tekkima kujutlus, justkui teaks, kes on kes.

Ma tean, et Kurmile meeldib ­inglise hommikusöök; tema kajut on alati korras, isegi pastakas lauale asetatud süle­arvutiga paralleelselt; uks peaaegu kogu aeg lahti; kasutab nuputelefoni; eelistab paindlikkust Saksa korrale ja ­kõike, mis sülg suhu toob, välja ei räägi. Aga mis teda ometi nii kaua Estoniaga seotud küsimusi taga ajama on kihutanud, pole mul aimugi. Istume vestlema ­Kurmi kajutisse mõnikümmend minutit pärast seda, kui uurimislaev on Estonia hukupaiga juurest lahkunud. Ta tunnistab, et viimased kaks nädalat on olnud tema unistuse täitumine. Kell on peaaegu kaheksa, tuul on taas tõusnud (14 m/s), laev kõigub küljelt küljele nagu jonnipunn.

Näib, et nii mõnigi mees laeval on võtnud nõuks, et enne ekspeditsiooni ­lõppu habet maha ei aja. Teil oli vist sama ­kava?

Kommentaarid (62)
Copy
Tagasi üles