Konverents Valgevene tulevikust (3)

Postimees
Copy
  • 1. Olukord Valgevenes
  • 2. Venemaa ja Lääne roll Valgevene probleemida lahendamisel
  • 3. Valgevene võimalused tulevikus ja stsenaariumid

5. oktoobril toimub Riigikogu konverentsikeskuses Eesti valgevenelaste ühingute ja Riigikogu välisasjade komisjoni korraldatav konverents «Valgevene mineviku ja tuleviku vahel.»
Vaata konverentsi otseülekannet Postimehe vahendusel.

Konverentsil arutletakse kujunenud olukorra ja võimalike tulevikustsenaariumide üle Valgevenes, samuti Venemaa ja Lääne rollist Valgevene probleemide lahendamisel.

Konverentsi fookuses on olukord Valgevenes ning kuidas tõhusamalt koordineerida protestiliikumisi ja üleminekut demokraatiale järgmistel aastatel. Korraldajad rõhutavad, et protsetiliikumine on näidanud Valgevene kodanikuühiskonna tõsiseltvõetavust, aktiivsust ja küpsust. Samas peetakse silmas ka Venemaa mõjufakori tulevikku Valgevenes.

Olukorda riigis kriitiliselt analüüsides soovitakse arendada koostööd ekspertide ja Valgevene kodanikuühiskonna vahel. Tahetakse anda uuele valgevenelaste diasporaale võimalikult lai ja motiveeriv pilt nende kodumaal toimuvast. Koostöös välispartneritega soovitakse luua ühine alus uutele projektidele kodanikuühiskonna, meedia ja hariduse valdkondades.

Konverentsi ajakava

9.00 – 09.30 Konverentsi avamine. Tervitussõnad:

Mihhail Lotman – Riigikogu väliskomisjoni aseesimees, Valgevene poliitvangide ja demokraatia toetusrühma esimees

Brian Roraff – Ameerika Ühendriikide ajutine asjur

9.30 – 11.15 Sessioon 1. Valgevene siseolukord (riigiaparaat, meedia ja blogisfäär, majandus, kultuur ja ühiskond, repressioonid ja inimõigused)

Eksperdid: Anatoli Kotov - NAU (riigiaparaat, sanktsioonid, majandus), Pavljuk Bõkovski - sõltumatu analüütik (meediavälja ümberkujundamine, repressioonid ja sõnavabadus), Andrei Porotnikov - Valgevene julgeolekublogi (julgeoleku- ja jõustruktuurid), Andrei Kazakevych (ühiskond, repressioonid ja inimõigused)

Moderaator: Aimar Altosaar

11.15 – 11.45 Kohvipaus

11.45 – 13.15 Sessioon 2. Venemaa ja Lääs, nende roll ja koht Valgevene küsimuse lahendamisel

Eksperdid: Arkadi Moshes - Soome Rahvusvaheliste Suhete Instituut, Mihhail Lotman - Riigikogu väliskomisjoni aseesimees, Valgevene poliitvangide ja demokraatia toetusrühma esimees, Juri Jurkevits - National Democratic Institute, Dmitry Bolkunets – sõltumatu ekspert

Moderaator: Artemi Troitski

13.15 – 14.30 Lõuna

14.30 – 16.00 Sessioon 3. Valgevene tulevik: stsenaariumid ja võimalused

Eksperdid: Aleksander Apeikin - Valgevene spordi solidaarsusfond, Aleksander Tšahhovskoi - Valgevene Kultuuri Raada, Ales Zarembjuk - Valgevene Maja Varssavis, Pavel Marinich - Malanka TV

Moderaator: Elina Kalnibalotskaya

16.00 – 16.30 Konverentsi kokkuvõte

Konverentsi korraldavad Valgevene Uus Tee MTÜ, Valgevene Spordi Solidaarsusfond MTÜ, Riigikogu väliskomisjon. Konverentsi toetavad Eesti Välisministeerium ja GMF fond (USA).

RUBYCON 2021 konverents «Valgevene mineviku ja tuleviku vahel»
RUBYCON 2021 konverents «Valgevene mineviku ja tuleviku vahel» Foto: Valgevene Uus Tee MTÜ
Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles