Kindlustaja: liikluses saabus poole aasta kõige ohtlikum kuu

BNS
Copy
Fotod Lasnamäe avariist
Fotod Lasnamäe avariist Foto: Oliver Pant

Liikluses on järgmise poolaasta kõige ohtlikum kuu oktoober, sest just sel kuul toimub kõige rohkem õnnetusi, mis toovad kaasa liiklus- ja kaskokindlustuse kahjusid - nii selgus If Kindlustuse läbi viidud põhjalikust analüüsist, mis võttis vaatluse alla aastad 2017–2020.

If Kindlustuse sõidukikahjude grupijuhi Taavi Kruusi sõnul võib oktoober liikluses järgmise poolaasta kõige ohtlikumaks kuuks kujuneda mitme asjaolu kokkulangemise tõttu. Kindlasti on oma osa siin ohutundel, samas määravad õnnetuste arvu ka ilmastikuolud ja jätkuvalt kasutusel olevad suverehvid.

«Kui septembris puhkuste perioodi lõppedes ja kooli alguse puhul tuletatakse juhtidele järjepidevalt meelde, et liiklusesse naasevad lapsed ja tuleb ettevaatlik olla, siis oktoobris vajavad juhid seda ohutunnet veel rohkem. Ilm läheb aina pimedamaks, järjest rohkem metsloomi on liikvel, sajab üha sagedamini ja vastutulevate autode tulede peegeldus segab juhte,» selgitas Kruus. «Kui lisada ka ootamatult tekkiv must jää ja lumi ning võtta arvesse, et paljud sõidavad endiselt suverehvidega, on ettevaatlikkust veelgi enam vaja.»

Külmade saabudes muutuvad teeolud vägagi kiiresti. Näiteks hommikuse päikese soojendatud tee võib jätta petlikult kuiva ja ohutu mulje, kuid hetk hiljem võib juht avastada metsa vahelt musta jää.

«Senine kõige mustem rekord liiklusõnnetuste arvu osas tuleb samuti oktoobrist. Nimelt 2017. aasta 26. oktoobril registreeris If Kindlustus Eestis ühe päeva jooksul koguni 119 õnnetust, mille põhjustasid äkitselt saabunud lumi ja jäised teeolud,» ütles Kruus.

«Liikluses kehtivad omad reeglid, aga juhid peaksid siiski pöörama rohkem tähelepanu teeoludele ja nähtavusele. Liiklusmärk, mis lubab sõita 90 kilomeetrit tunnis, ei ütle kohe kindlasti, et külmal sügisesel oktoobriõhtul on vaja suverehvidega just sel kiirusel metsavahelisele jäisele teele sõita. Juht peab alati arvestama teeolusid ning valima oma liikumiskiiruse sellest lähtuvalt,» toonitas Kruus.

Sügiskuudel tasub eriti ettevaatlik olla ka teistes Balti riikides ringi liikudes. Läti ja Leedu vastav statistika näitab samuti, et oktoober on lähenevate kuude arvestuses kõige ohtlikum ja siis juhtub tavapärasest rohkem liiklusõnnetusi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles