Keskerakonna miljoniannetuse vaidlus liigub lahenduse poole

BNS
Copy
Keskerakonna kontor Tallinnas.
Keskerakonna kontor Tallinnas. Foto: Tairo Lutter

Tallinna ringkonnakohus vaagis esmaspäeval erakondade rahastamise järelevalve komisjoni (ERJK) ettekirjutust Keskerakonnale, millega kohustati parteid Paavo Pettai firmale Midfield OÜ tagastama annetusena saadud umbes miljon eurot.

Tänavu jaanuari lõpus Tallinna halduskohtus tehtud otsuse vaidlustasid ringkonnakohtus kõik osalised ehk ERJK, Keskerakond ning Midfield OÜ.

Esmaspäevasel istungil määras ringkonnakohus otsuse kuulutamise ajaks 29. oktoobri.

ERJK esindajad vandeadvokaadid Küllike Namm ja Katrina Juhkami taotlesid halduskohtu otsuse tühistamist ning uut otsust, millega jätta Keskerakonna kaebus täies ulatuses rahuldamata. Nad taotlesid ka uut otsust, millega vähendataks ettekirjutuses toodud summat või kohustataks ERJK-d muutma ettekirjutust. ERJK palus jätta menetluskulud Keskerakonna kanda.

Keskerakonna esindajad vandeadvokaadid Toomas Vaher ja Mailis Meier taotlesid apellatsioonis halduskohtu otsuse põhjenduste muutmist, kuid jätta otsus üldjoontes muutmata. Ühtlasi taotlesid nad ERJK-lt Keskerakonna kasuks õigusabikulude ehk 57 442,20 euro väljamõistmist.

Midfield OÜ esindaja vandeadvokaat Raiko Lipstok taotles halduskohtu otsuse tühistamist ja Keskerakonna kaebuse rahuldamata jätmist ning seda, et menetluskulud peab kandma Keskerakond.

Vaidlus keelatud annetuse tagastamise pärast

Tallinna halduskohus rahuldas 29. jaanuaril Keskerakonna kaebuse ja tühistas erakondade rahastamise järelevalve komisjoni tehtud ettekirjutuse, millega kohustati parteid Paavo Pettai firmale Midfield OÜ tagastama annetusena saadud umbes miljon eurot.

Erakondade rahastamise järelevalve komisjon tegi Keskerakonnale ettekirjutuse tagastada keelatud annetus, kuid partei läks seepeale kohtusse. 

Halduskohtu hinnangul ei kogunud ERJK haldusmenetluses piisavalt tõendeid ning kohus märkis, et ERJK-l on võimalik viia Keskerakonna osas läbi uus haldusmenetlus, koguda puuduolevad tõendid või jätta tõendamata arved kõrvale, teha vajadusel uued arvutused ja uus ettekirjutus Keskerakonnale.

Kohus märkis, et ei saa ise hakata ERJK asemel tõendeid koguma ja haldusakti põhjendusi täiendama – kohtu ülesanne on kontrollida haldusakti õiguspärasust, mitte otsida põhjendusi selle kehtima jätmiseks.

Kohus leidis küll, et asjas kasutatud eksperdi metoodika oli asjakohane ja põhjendatud, kuid likvideerimist vajavad puudused tõendite kogumisel. «Sisuliselt ei olnud Keskerakonna etteheited põhjendatud, kuid puudused tõendite osas olid liiga suured ning selle tõttu tuli kaebus rahuldada,» märkis halduskohus.

Keskerakonnal jäi halduskohtu otsusega kuni kohtuotsuse jõustumiseni alles ka esialgne õiguskaitse, mis tähendab, et ERJK ettekirjutuse täitmine on seni peatatud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles