Postimees piirist piirini Kesk-Eestis loodetakse edu valimisliitudest

Anna Ploompuu
, ajakirjanik
Copy
Valimisliidu Uus Paide esinumber Priit Värk, kes möödunud nädalal erakonnast Isamaa välja heideti.
Valimisliidu Uus Paide esinumber Priit Värk, kes möödunud nädalal erakonnast Isamaa välja heideti. Foto: Dmitri Kotjuh/Järva Teataja

Üleriigilise uudiskünnise ületanud isamaalaste lahkulöömisi erakonnast ja valimisliitudes kandideerimist Türil ja Paides võib pidada jäämäe tipuks. Selgub, et Kesk-Eesti kahes maakonnas, Järvamaal ja Raplamaal ongi valimisliitudes kandideerimine tänavu palju populaarsem kui eelmistel valimistel. Ka ollakse suurema edu nimel valmis riskima sellega, et erakonna nime valimisnimekirjas ei ole.

Järva maakonnas on erakondade nimekirjades ning valimisliitudes kandideerijaid peaaegu pooleks, Rapla maakonnas valimisliitudes kandideerijaid rohkem kui erakondade nimekirjades.

Rapla maakonnas on valimisliitudes kandideerijaid tänavu rohkem kui erakondade nimekirjades (165 VL, 153 erakonnas). Järva maakonnas on nimekirjad peaaegu pooleks: erakondades nimekirjades kandideerib 234 ning valimisliidus 203 kandideerijat.

Märgiline on seis Järvamaal Türi vallas, kus eelmine kord võidutsenud Isamaa ja teise tulemuse teinud Sotsiaaldemokraatliku Erakonna nimekirju tänavu ei näe. Teisalt pole kahe erakonna poliitikud kuhugi kadunud, vaid kandideerivad omavahel konkureerivates valimisliitudes: Isamaa liikmed valimisliidus Koduvald Türi ning sotsiaaldemokraadid valimisliidus Tulevikuvald Türi. Ka esinumbrid, vallavanemakandidaadid ning häältemagnetid on samad, kes eelmisel korral: Pipi-Liis Siemann Isamaast ja Lauri Läänemets sotsidest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles