ÜRO Julgeolekunõukogu hakkab uuesti arutama Etioopia olukorda

Copy
Etioopia kaitseväelased väljaõppel.
Etioopia kaitseväelased väljaõppel. Foto: AMANUEL SILESHI

Ühendriigid ja viis Euroopa riiki kutsusid esmaspäeval üles korraldama ÜRO Julgeolekunõukogu istungit seoses Etioopiast väljasaadetud maailmaorganisatsiooni ametnikega, teatasid diplomaadid.

Riigid väljendasid ühtlasi muret, et see võib luua pretsedendi teiste kriiside puhul.

Pärast reedel suletud uste taga korraldatud koosolekut peetakse kavandatud uus istung selle nädala keskel ja tõenäoliselt kolmapäeval.

Nõukogu eesistujariik Keenia määrab kindlaks kohtumise täpse kuupäeva.

Üleskutse uuele kohtumisele esitasid kolm alalist liiget USA, Suurbritannia ja Prantsusmaa ning Iirimaa, Eesti ja Norra.

Valge Maja mõistis eelmisel nädalal «kõige karmimal võimalikul viisil» hukka Etioopia otsuse saata ÜRO kõrged ametnikud ähvardava humanitaarkriisi ajal riigist välja ja hoiatas sanktsioonide eest.

«Etioopia samm kõigi käimasolevate humanitaaroperatsioonidega seotud ÜRO organisatsioonide juhtkonna väljasaatmiseks on enneolematu,» märkis Valge Maja eestkõneleja Jen Psaki.

«USA ei kõhkle sanktsioonide kehtestamisest neile, kes takistavad humanitaarabi jagamist,» hoiatas Psaki.

Etioopia teatas neljapäeval seitsme ÜRO kõrge ametniku riigist väljasaatmisest, keda süüdistas riigi siseasjadesse sekkumises.

Etioopia valitsusele suureneb surve blokaadi tõttu Tigray piirkonnas ja ÜRO on muutunud võimude suhtes üha kriitilisemaks, kuna meditsiinitarvete, toidu ja kütuse voog kriisipiirkonda on peaaegu peatatud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles