Rait Ratasepp alustas 60-päevast triatlonikatsumust

Lenel Karu
Copy
60-kordsel ultratriatlonil tuleb Rait Ratasepal
sadulas läbida 10 800 kilomeetrit.
60-kordsel ultratriatlonil tuleb Rait Ratasepal sadulas läbida 10 800 kilomeetrit. Foto: Jakob Meier

Teisipäeval alustas Rait Ratasepp Kanaari saarel Fuerteventural 60-päevast triatlonikatsumust, kus ta plaanib läbida 60 järjestikusel päeval 60 täispikka triatloni. Katsumus peaks esialgse plaani kohaselt lõppema 3. detsembril ning selle aja jooksul tuleb Ratasepal läbida 228 kilomeetrit ujudes, 10 800 kilomeetrit rattal ning 2532 kilomeetrit joostes.

Ratasepale on asukoht tuttav, sest seal läbis ta ka 20- ja 40-kordse ultratriatloni. Fuerteventurat iseloomustab ta kliima mõttes sooja, samas tuuliselt karmina ning tõusumeetrite poolest vaheldusrikka maastikuga.

Pikem ettevalmistus

Seekord läks Ratasepp Kanaaridele kolm nädalat varem. «Tegin seda kahel põhjusel: esiteks, et jääks piisavalt aega taastumiseks, ja teiseks, et saaksin enne katsumust korralikult treenida ja keha pikkadeks päevadeks ette valmistada,» selgitas ta.

Tema esimene ja kõige olulisem eesmärk on jõuda finišisse. «Kuna aga alates 41. päevast olen varem läbitud distantsist kaugemale jõudnud, proovin vaimu ja tähelepanu erksana hoidmiseks esimesed 40 päeva läbida kiiremini kui 2019. aastal,» rääkis Ratasepp. «Ühe täispika triatloni läbimise keskmist aega püüan hoida alla 11 tunni, katsumuse sees tahan kõik 60 maratoni joosta alla nelja tunni.» Ta on valmis rasketeks päevadeks ning teda abistab sel ajal enam kui 50 inimest.

Vaimu ja tähelepanu erksana hoidmiseks proovin esimesed 40 päeva läbida kiiremini kui 2019. aastal, sõnas ultratriatleet Rait Ratasepp.

Ratasepa suurim toetaja abikaasa Virge Ratasepp hoiab end kõigega samal ajal Eestist võimalikult täpselt kursis. Vahetult enne katsumuse algust vahetas ta ultratriatleediga muljeid. «Esmaspäeva õhtul ootas ta väga starti, sest siis saab stardipingest priiks ja asjad hakkavad jooksma. Seni kuni start pole antud, kestab alati veel ettevalmistus ja planeerimine, edasi tuleb juba Raidul ja tiimiliikmetel tegutseda,» ütles Virge Ratasepp.

Määravad päevad

Tema sõnul on tähtsad esimesed päevad, mis näitavad, kuidas minema hakkab. «Eks näha ole, kas ja milliseid tühimikke tuleb täita, et asjad veelgi ladusamalt jookseksid. Vähemalt tiimi esimeses vahetuses on nii neid, kes toetavad Raitu tema katsumusel esimest korda, kui ka neid, kel kogemusi selles,» lisas abikaasa.

Ta hoiab pöidlad pihus ja loodab, et Ratasepa ja meeskonna vahel tekib hea sümbioos ning koostöö sujub ladusalt, kuigi tõdes, et nii kaua kestval ettevõtmisel võib suure tõenäosusega niikuinii ootamatusi ette tulla.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles