Prokuratuur saatis endise kõrge politseiametniku kohtu ette

BNS
Copy
Kaupo Martihhin.
Kaupo Martihhin. Foto: Erakogu

Riigiprokuratuur saatis kohtu ette endise kõrge politseiametniku, Lõuna sisekontrolli juhina töötanud Kaupo Martihhini ja kaassüüdistatavana tema poja Kevin Martihhini, Tartu maakohus peab kriminaalasjas eelistungi kolmapäeval.

Riigiprokuratuur süüdistab Kaupo Martihhinit ja Kevin Martihhinit aastatel 2014-2019 toimunud suures mahus omastamises, dokumentide võltsimises ning nende kasutamises, samuti kelmuses. Lisaks süüdistatakse Kaupo Martihhinit valeandmete esitamises haldusorganile ja ebaseadusliku ligipääsu võimaldamises riigisaladusele.

Süüdistuse kohaselt omastasid nad Kaupo Martihhini kaasomandis olevast liikluskorraldusvahendite tootmisega tegelevast aktsiaseltsist erinevatel viisidel üle 300 000 euro.

Süüdistuse järgi kasutasid nad äriühingu raha isiklikeks kulutusteks, sealhulgas isiklike puhkusreiside eest tasumiseks ja endale sularaha saamiseks ning omastades äriühingule kuuluva kinnistuga kaasnevat renditulu ja äriühingule kuuluvaid nõudeid selle klientide vastu. Sellise tegevusega tekitasid nad nii äriühingule kui ka selle kaasomanikele sadadesse tuhandetesse eurodesse ulatuva kahju, märkis süüdistus.

Lisaks süüdistatakse Martihhineid mitmete dokumentide võltsimises. Dokumente võltsiti süüdistuse kohaselt vara omastamise hõlbustamiseks ja varjamiseks ning ka teistel viisidel kasu saamiseks.

Süüdistuse kohaselt panid nad ühiselt toime kelmuse töötukassa vastu, Kaupo Martihhin veel eraldi ka tööandja politsei- ja piirivalvemeti, samuti haigekassa suhtes. Etteheide haldusorganile teadvalt valeandmete esitamises ning riigisaladusele ebaseadusliku ligipääsu võimaldamises on seotud Kaupo Martihhini tööülesannetega politsei- ja piirivalveametis.

Juhtiva riigiprokuröri Taavi Perni sõnul teeb selle kriminaalasja eriti kahetsusväärseks asjaolu, et üks süüdistatavatest töötas ametikohal, mille eesmärk oli tuvastada ja ennetada õigusvastaste tegude toimepanemist politsei- ja piirivalveametis.

«Kahetsusväärne, et ametnik, kes peaks olema eeskujuks nii kolleegidele kui kõigile teistele, on saanud etteheite mitmete kuritegude, sealhulgas töökohustustega seotud tegude toimepanemises. Süüdistuses kirjeldatud teod ei kahjusta oma loomult mitte pelgalt ühe äriühingu kaasomanike huve, vaid võivad mõjutada kogu majanduskeskkonda. Näiteks võib süüdistuses kirjeldatud kelmuste toimepanemine kaasa tuua olukorra, kus alusetu toetuse väljamaksmise tõttu päriselt hüvitist vääriv ettevõte toetuseta jääb,» nentis ta.

Tartu maakohus lahendab kolmapäevasel eelistungil taotlusi ja paneb paika kohtuistungite ajad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles