Eesti sõlmis 290-kilomeetrise laskeulatusega rannakaitserakettide ostulepingu (27)

Copy
Foto: Kaitseministeerium

Eesti sõlmis teisipäeval ettevõttega Proteus Advanced Systems lepingu laevatõrje raketisüsteemide Blue Spear 5G SSM soetamiseks.

Laevatõrje raketisüsteem Blue Spear 5G SSM on mobiilne täppisrelv, mis on võimeline töötama iga ilmaga nii päeval kui öösel ning võimaldab horisonditaguste, liikuvate ja statsionaarsete merel asuvate sihtmärkide tabamist.

Relva maksimaalne laskeulatus on 290 kilomeetrit. Relv kasutab sihtmärgi otsinguks aktiivset radarsensorit, täpset navigeerimist ja robustset sidesüsteemi, mis on immuunne elektroonilise võitluse vahenditele.

Kaitseminister Kalle Laaneti sõnul jõuavad esimesed süsteemid Eestisse kohale 2023. aasta lõpuks. Leping sõlmiti optsiooniga, mis võimaldab tulevikus relvasüsteeme juurde hankida.

Laanet nimetas pressikonverentsil rannakaitsevõimekuse arendamise maksumumuseks üle 100 miljoni euro. Teisipäeval sõlmitud leping on konfidentsiaalne ning lepingu täpne maksumus ei ole avalik. Vastuseks küsimusele, mitu süsteemi osteti, vastas Laanet, et «piisavalt» ning lisas, et ka ostetud süsteemide kogus on salastatud.

Tegemist on kaasaegseima mobiilse laevatõrje raketisüsteemiga, mis katab ära kogu Eesti ranniku. Laevatõrje raketisüsteemi hankimine koos suvel soetatud meremiinidega loovad tervikliku rannikukaitse komplekslahenduse.

Laevatõrje raketid hangitakse ettevõttelt Proteus Advanced Systems, mis on Iisraeli päritolu Israel Aerospace Industries (IAI) ja Singapuri päritolu ST Engineering Land Systems’i (ST) ühisettevõte. Hangitav Blue Spear 5G SSM raketisüsteem saab olema kõige kaasaegsem ja innovaatilisem relvasüsteem Kaitseväe kasutuses.

Lepingu sõlmimisega luuakse koostöövõimalus ka Eesti kaitsetööstusettevõtetele.

Eesti mereväe ülem, kommodoor Jüri Saska ütles, et valitud relvasüsteem saab olema Eesti merekaitse nurgakiviks aastakümneteks. «Uue võimega saab Eesti merevägi oluliselt kaasa aidata nii riiklikule, regionaalsele kui ka kollektiivsele kaitsele,» märkis ta.

Merevägi moodustab lähiajal uue rannakaitseüksuse, mille relvastusse lähevad laevatõrjeraketid, lisaks hakkab üksus tegelema ka mereseire ja väekaitsega. Üksuse täpne suurus ei ole avalik, kuid sellesse hakkab kuuluma 20-30 tegevväelast ning suurusjärgus 175 ajateenijat.

Üksus peab saama formeeritud ajaks, mil esimesed relvasüsteemid Eestisse jõuavad ehk 2023. aasta teiseks pooleks.

Laevatõrje raketisüsteemi rahastuse otsustas valitsus 2020. aastal.

«On hea meel, et lepinguni õnnestus jõuda sedavõrd kiiresti. Hankes oli mitu konkureerivat ja atraktiivset pakkumist. Võitja selgus hindamiskriteeriumite alusel, milleks olid soetusmaksumus, elutsüklikulude maksumus, kohaliku tööstuse kaasatus ning tarneaeg,» kommenteeris hankemenetlust Riigi Kaitseinvesteeringute Keskuse õhu- ja mereväe kategooriajuht Asko Kivinuk.

«Oleme uhked, et osutusime edukaks. Hindame seda võimalust väga ja ootame koostöö tegemist Eesti Kaitseväega. Blue Spear 5G SSM on end lahingus tõestanud uue põlvakonna relvasüsteem, mis on kasutuses mitmetes riikides. Nüüd, peale lepingu sõlmimist, töö alles algab,» lausus Proteus Advanced Systems'i peadirektor Ron Tryfus.

Kommentaarid (27)
Copy
Tagasi üles