Merevägi moodustab uue rannakaitseüksuse (1)

BNS
Copy
Merevägi arvas aastaid tagasi teenistusse tuukri-ja toetuslaeva EML Wambola. Foto on illustratiivne
Merevägi arvas aastaid tagasi teenistusse tuukri-ja toetuslaeva EML Wambola. Foto on illustratiivne Foto: srs Siim Verner Teder

Merevägi moodustab lähiajal uue rannakaitseüksuse, mille relvastusse lähevad laevatõrjeraketid, lisaks hakkab üksus tegelema ka mereseire ja väekaitsega.

Eesti sõlmis teisipäeval ettevõttega Proteus Advanced Systems laevatõrje raketisüsteemi Blue Spear 5G SSM ostulepingu, mereväe ülema kommodoor Jüri Saska sõnul lähevad raketid uue, lähiajal moodustava üksuse relvastusse. Uue üksuse ülesannete sekka kuuluvad kommodoor Saska sõnul ka väekaitse ning mereseire.

Üksuse täpne suurus ei ole mereväe ülema sõnul avalik, kuid sellesse hakkab kuuluma 20-30 tegevväelast ning suurusjärgus 175 ajateenijat.

Üksus peab saama formeeritud ajaks, mil esimesed relvasüsteemid Eestisse jõuavad ehk 2023. aasta teiseks pooleks.

Riigi kaitseinvesteeringute keskus ja kaitsevägi sõlmisid teisipäeval Singapuris paikneva ettevõttega Proteus Advanced Systems raamlepingu rannakaitserakettide ostmiseks. Kaitseminister Kalle Laanet ütles kolmapäeval ajakirjanikele, et kogu rannakaitsevõime väljaarendamiseks on ette nähtud üle saja miljoni euro, kuid teisipäeval sõlmitud leping on konfidentsiaalne ning lepingu maksumus ei ole avalik. Vastuseks küsimusele, mitu süsteemi osteti, vastas Laanet, et «piisavalt» ning lisas, et ka ostetud süsteemide kogus on salastatud.

Esimesed relvasüsteemid peaksid Eestisse jõudma 2023. aasta lõpus.

Riigi kaitseinvesteeringute keskuse teatel on tegemist kaasaegseima mobiilse laevatõrje raketisüsteemiga, mis katab ära kogu Eesti ranniku. Laevatõrje raketisüsteemi hankimine koos suvel soetatud meremiinidega loovad tervikliku rannikukaitse komplekslahenduse.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles