Eesti võtab relvastusse 290 kilomeetri kauguselt tabavad raketid (1)

Andres Einmann
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy
Proteus Advanced Systemsi peadirektori Ron Tryfuse sõnul on firma toodetavad laevatõrje raketisüsteemid moodsaimad maailmas. Vasakul kaitseminister Kalle Laanet. 
Proteus Advanced Systemsi peadirektori Ron Tryfuse sõnul on firma toodetavad laevatõrje raketisüsteemid moodsaimad maailmas. Vasakul kaitseminister Kalle Laanet. Foto: Andres Haabu

Eesti sõlmis teisipäeval Iisraeli-Singapuri ühisfirmaga Proteus Advanced Systems lepingu laevatõrje raketisüsteemide Blue Spear 5G SSM ostuks, esimene relvapartii jõuab kohale 2023. aasta lõpuks.

Relva maksimaalne laskeulatus on 290 kilomeetrit. Rakett kasutab sihtmärgi otsinguks aktiivset radarsensorit, täpset navigeerimist ja robustset sidesüsteemi, mis on immuunne elektroonilise võitluse vahenditele. Blue Spear 5G SSM on võimeline töötama iga ilmaga nii päeval kui öösel ning võimaldab tabada horisondi taha sihtmärke, ka liikuvaid.

Kuigi Eesti kavatses esialgu osta laevatõrjerakette ühishankes koos Lätiga, jõudis lepingu sõlmimiseni ainult Eesti.

«Me proovisime tõesti teha koos lätlastega ühishanget ja jõudsime ühismemorandumini, kuid eelmisel kevadel teatas Läti kaitseminister, et kahjuks ei ole Läti riigil võimalik praegu koos Eestiga ühishankes osaleda. Seetõttu läksime üksi edasi,» lausus Eesti kaitseminister Kalle Laanet. Kaitseministri sõnul annavad laevatõrje raketisüsteemid koos hangitavate meremiinidega lähiaastatel Eesti merekaitsele täiesti uue taseme.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles