Guinea hunta nimetas peaministriks Mohamed Beavogui

Copy
Mamadi Doumbouya.
Mamadi Doumbouya. Foto: Stringer/Scanpix

Guinea hunta nimetas kolmapäeval riigi peaministriks suure rahvusvahelise kogemusega endise diplomaadi ja inseneri Mohamed Beavogui, edastas riiklik telekanal.

Praegu 68-aastane Beavogui on teinud mõjuvat karjääri rahvusvahelistes organisatsioonides, mille seas ÜRO-s, kuid tal puudub valitsuskogemus, mis võib hea olla selle poolest, et mees on kõrvale jäänud poliitilistest sisetülidest.

Septembris Guineas riigipööret juhtinud erivägede kolonel Mamady Doumbouya vannutati reedel teadmata kestusega üleminekuperioodiks riigi ajutiseks presidendiks.

Beežis toonis vormirõivastust ja musta baretti ning tumedaid prille kandva Doumbouya vannutas reedel pealinnas Conakrys asuvas Mohammed V palees ametisse ülemkohtu juht Mamadou Sylla.

5. septembril korraldatud riigipöördega kukutati 83-aastane president Alpha Condé, kellest sai riigi esimene demokraatlikult valitud riigipea 2010. aastal. Ta valiti tagasi 2015. aastal.

Eelmisel aastal surus ta aga läbi vastuolulise uue põhiseaduse, mis lubas tal kandideerida kolmandaks ametiajaks 2020. aasta oktoobris.

See tõi kaasa massimeeleavaldused, mille ajal tapeti kümneid protestijaid. Condé valiti tagasi, kuid opositsioon tulemusi ei tunnistanud.

Kaos Guineas on toonud kaasa mure naaberriikides. Tegemist on teise riigipöörde regioonis vähem kui 13 kuu jooksul pärast Malit.

Regionaalne Lääne-Aafrika Riikide Majandusühendus (ECOWAS) nõuab, et Guinea valimised toimuksid kuue kuu jooksul ning samuti nõutakse Condé vabastamist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles