Reformierakond Soome-stiilis haldusreformi ei poolda

Alo Raun
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Illustratsioon: Lennart Rikk

Reformierakondlasest riigikogu liikme Peep Aru väitel pooldab ka nende partei Eestis haldusreformi tegemist, kuid seda teistsugususena kui Soomes kavandatakse.

Vastuseks küsimusele, et mis peaks juhtuma, et Reformierakond nõustuks Eestis Soomega sarnast haldusreformi läbi viima, viitas Aru, et ka Soomes on haldusreformi läbiviimine veel poliitilise otsuse taga.

«Mis puudutab haldusterritoriaalset reformi, siis pooldame seda tingimusel, et kohalikud omavalitsused seda ise soovivad ja sealjuures sellest elanikele otsene kasu tekib,» rääkis Aru.

Tema sõnul ei ole haldusreform pelgalt vallapiiride muutmise kava, vaid ka avaliku halduse reform.

«Avaliku halduse reformi, mis tähendab tõhusamat, kvaliteetsemat ja paremini kättesaadavamat avalikku teenust elanikele, on Reformierakond alati toetanud ning seda ka igapäevaselt teostatakse,» lisas Aru.

Kolmapäeval avaldatud Soome rahandusministeeriumi töörühma plaani järgi jääb riigi 336 omavalitsusest alles mõne aasta pärast vaid 66–70.

Parlamendi kaks opositsioonierakonda on juba teatanud vastuseisust kavale. Näiteks Keskerakond hoiatab, et kõik väikevallad ei ole nõus vabatahtlikult suurematega liituma.

Värske aruande põhjal satub aga vähemalt iga kolmas Soome omavalitsus aastaks 2020 tõsistesse majandusraskustesse, kui süsteemi ei muudeta.

Isamaa ja Res Publica Liitu kuuluva regionaalminister Siim Kiisleri sõnul on Soome reform sarnane tema erakonna toetatavale, mis see on jäänud ellu viimata koalitsioonipartneri Reformierakonna vastuseisu tõttu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles