NÄDALA PERSOON Rannastu ja Matjus: filmitegijana ära elada on suur kunst (2)

Andrus Karnau
, ajakirjanik
Copy
Filmitegijate Katri Rannastu ja Joosep Matjuse kodu asub maailma äärel, kus unenägu ja tegelikkus võivad kergesti segi minna.
Filmitegijate Katri Rannastu ja Joosep Matjuse kodu asub maailma äärel, kus unenägu ja tegelikkus võivad kergesti segi minna. Foto: Eero Vabamägi

Film kirjanik Mehis ­Heinsaare luulekogust ­«Pingeväljade aednik» sündis maailma ­äärel, viimases majas enne ­Kasari jõe lõputut luhta. Filmi­tegijate Katri Rannastu ja Joosep Matjuse koju Lihula lähedal Matsalu rahvuspargis viib kitsas rööbastee, ­saarepuud olid lehed juba poetanud, veised mäletsesid maja taga. Vahel käib ilves neid luuramas, vahel mõni hunt. Rehetalu köögi laual ootas must tee, õunaveinipudelid valmistusid pliidi kõrval mulksuma hakkama.

Kui president Kersti Kaljulaid neil mullu suvel külas käis, siis kirjutas ta lahkudes külalisraamatusse, et maailma äärel võib elu ja unenägu väga lihtsalt sassi minna.

Rannastu ja Matjus on koos ­filme teinud peaaegu kogu oma elu. ­Nende ühist loodusfilmi «Tuulte tahutud maa» käisid vaatamas kümned tuhanded inimesed, niisamuti Fred ­Jüssi mõtteist sündinud filmi «Olemise ilu», mille loomisel nad mõlemad olid osalised.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles