GRAAFIK ⟩ Fischer: kui tempo jätkub samamoodi, siis kuu pärast oleme punases kriisis (42)

Loora-Elisabet Lomp
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy
Vaktsiiniviaalid. Lääne-Tallinna keskhaigla vaktsineerimispunkt Ülemiste keskuses. 
Vaktsiiniviaalid. Lääne-Tallinna keskhaigla vaktsineerimispunkt Ülemiste keskuses. Foto: Tairo Lutter

Sotsiaalministeeriumi sõnul soovitakse oktoobrikuu jooksul jõuda selleni, et vähemalt ühe vaktsiinidoosi oleks saanud 70 protsenti täisealistest. Ometi on vaktsineerimistempo nii madal, et praegune on võrreldav ajaga, mil vaktsiinitootjatel oli tootmis- ja tarneraskusi. Lisaks on reoveeuuringu järgi epidemioloogiline olukord väga halb ning stabiliseerumist ei paista kusagil.

Praeguse vaktsineerimistempo juures oleme novembri alguseks olukorras, kus enam ühtegi uut vaktsineeritut ei lisandu. Eelmisel nädalal tehti Eestis esmaseid vaktsiinisüste 3086. Samasugune oli seis ka möödunud aasta detsembris ja jaanuaris, kui vaktsiinitarned olid tunduvalt väiksemad kui praegu.

«Kui palju on ees ootamas ja kui palju on juba käes,» ohkas teadusnõukoja liige, Tartu ülikooli matemaatilise statistika professor Krista Fischer küsimuse peale, kas novembriks on meil koroonakriis taas käes. «Vaatasin Postimehest, et haiglates on juba raske ja kui vaktsineerimine täielikult aeglustub, siis nakatumine ei hakka langema. Minnakse justkui loomuliku karjaimmuunsuse teed, mis teatavasti tuleb väga karmi hinnaga,» rääkis teadlane.

Hetkel veavad viirust edasi peamiselt noored, ent Fischeri sõnul liiguvad jõudsalt järele ka teised vanusrühmad. Näiteks tõi ta välja, et kõigist Eesti 10–14-aastastest on enam kui üks protsent viimase seitsme päevaga saanud koroonaviiruse nakkuse. «Seitsme päevaga... Seda on ikka tohutult palju,» lisas Fischer.

Kommentaarid (42)
Copy
Tagasi üles