Talibani kinnitusel lubas USA Afganistanile humanitaarabi

Copy
Amir Khan Muttaqi.
Amir Khan Muttaqi. Foto: Saifurahman Safi via www.imago-images.de/Scanpix

Islamiliikumise Talibani kinnitusel lubas USA majanduskatastroofi lävel olevale Afganistanile humanitaarabi, kuid keeldus samal ajal riigi uutele valitsejatele siiski poliitilist tunnustust andmast.

Talibani avaldus tuli pärast esimesi otsekõnesid endiste vaenlaste vahel pärast USA vägede kaootilist lahkumist augusti lõpus.

USA avaldus niivõrd kindlasõnaline polnud, kuid selles tunnistati, et pooled «arutasid Ühendriikide poolt märkimisväärse humanitaarabi andmist Afganistani rahvale».

Talibani hinnangul läksid Kataris Dohas peetud läbirääkimised hästi ning Washington vabastas humanitaarabi Afganistanile pärast seda, kui oli kokku lepitud, et abi pole seotud Talibani ametliku tunnustamisega.

Taliban hoiatas laupäeval alanud esimestel otsekõnelustel pärast USA vägede lahkumist Ühendriike, et see nende režiimi ei destabiliseeriks, ütles talibite välisminister Amir Khan Muttaqi.

«Me ütlesime neile selgelt, et katsed destabiliseerida Afganistani valitsust ei too kellelegi head,» lausus Muttaqi pärast Doha kõnelusi Afganistani riiklikule uudisteagentuurile Bakhtar.

«Head suhted Afganistaniga on kõigile kasulikud. Midagi ei tohiks teha Afganistani olemasoleva valitsuse nõrgestamiseks, mis võib tekitada inimestele probleeme,» hoiatas ta salvestatud ja uudisteagentuuri AFP tõlgitud avalduses.

Muttaqi tegi oma avalduse esimesel kahest kõnelustepäevast Ühendriikidega, mille delegatsiooni juhivad välisministeeriumi eriesindaja asetäitja Tom West ja USA arenguabiagentuuri tippametnik Sarah Charles.

Taliban haaras Afganistanis võimu augustis, kui USA lõpetas oma 20 aastat väldanud okupatsiooni taandumisega, mis hõlmas ka välismaalaste ja afgaanide kaootilist evakueerimist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles