Ühendkuningriigi välisminister kinnitas pühendumust Balti riikidele

BNS
Copy
Liz Truss
Liz Truss Foto: Daniel Leal-Olivas/Scanpix Baltics

Ühendkuningriigi välisminister Liz Truss võõrustab esmaspäeval Eesti, Läti ja Leedu välisministrit ning visiidi käigus räägitakse läbi majandus-, julgeoleku- ja tehnoloogiaalane partnerlus.

Truss kinnitab Ühendkuningriigi pühendumust Balti riikidele ning lubab koostööd vabaduse ja demokraatia kaitsmisel ja edendamisel regioonis.

«Suurbritannia toetas Balti riikide iseseisvumist aastal 1991. 30 aastat hiljem seisame jätkuvalt nende kõrval, et üheskoos kaitsta ja edendada meie põhivabadusi,» sõnas Truss kohtumise eel.

Truss rõhutab esmaspäevasel kohtumisel koostöö olulisust, muu hulgas Venemaa vaenulikule tegevusele vastamise osas. Samuti plaanib ta tõstatada hiljutise migratsioonikriisi teema Valgevene piiril. Ta kinnitas Ühendkuningriigi toetust Leedule ja Lätile selles olukorras.

Suure osa vestlusest tahab minister pühendada Balti riikide ja Ühendkuningriigi majandussuhete tugevdamisele, nt tehnoloogia valdkonnas. 

Ühendkuningriik on NATO eelpaigutatud vägede (eFP) lahingugrupi raamriik Eestis. Järgmisel kuul Riias toimuva NATO välisministrite kohtumise eel plaanib Truss kinnitada, et Ühendkuningriik on valmis olema karm nende suhtes, kes käituvad reeglite vastaselt.

Sel aastal tähistas Ühendkuningriik 100 aasta möödumist diplomaatiliste suhete loomisest Eesti ja Lätiga, Leeduga on see tähtpäev tuleval aastal. Samuti möödus sel aastal 30 aastat Nõukogude okupatsiooni lõppemisest Balti riikides.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles