Teadusnõukoda: suurem rõhk digitõendite kontrollile (4)

Loora-Elisabet Lomp
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy
Teadusnõukoja liikmed kohtusid president Alar Karisega. «Pandeemiaga toimetulekuks on vaktsineerimine kõige olulisem. Vaktsiin on peamine abivahend, kuidas kaitsta riskirühma kuuluvaid inimesi, hoida koole avatuna, et meie lapsed saaksid tarkust omandada, võimaldada kultuurielu ja ettevõtjatel oma tegevust jätkata,» lausus president Karis.
Teadusnõukoja liikmed kohtusid president Alar Karisega. «Pandeemiaga toimetulekuks on vaktsineerimine kõige olulisem. Vaktsiin on peamine abivahend, kuidas kaitsta riskirühma kuuluvaid inimesi, hoida koole avatuna, et meie lapsed saaksid tarkust omandada, võimaldada kultuurielu ja ettevõtjatel oma tegevust jätkata,» lausus president Karis. Foto: FOTO: Mihkel Maripuu

Teadusnõukoda soovitab valitsusel suurendada järelevalvet olemasolevate koroonameetmete – maskide kandmine ja Covid-19 digitõendid – täitmise üle. Lisaks anda antikehadega inimestele lühiajaline tõend haiguse läbipõdemise kohta.

Teadusnõukoja juhi, Tartu Ülikooli viroloogiaprofessori Irja Lutsari sõnul juhtis nõukoda valitsuse tähelepanu vajadusele nõuda rohkem praegustest kontrollimeetmetest kinnipidamist: siseruumides tuleb kontrollida maskide kandmist ja ka digitõendi olemasolu. «Olen ise näinud, et poodides ei kanna enamik inimesi maski ning paljudes kohtades, kus tuleb digitõendit kontrollida, seda ei tehta ja alternatiivina kiirtesti ei kasutata,» lausus Lutsar. «Minu endaga on juhtunud nii, et digitõendi kontrollija tunneb mu ära, aga ütleb, et peab ikkagi kontrollima digitõendit – see on väga vastutustundlik suhtumine.»

Järelevalve kontrollijate üle olgu tõhusam

Lutsari sõnul peavad iga meelelahutus- ja kultuuriettevõtte omanikud ja haldajad kehtivaid reegleid tõsiselt jälgima, sest muidu ei saa nad vältida oma ruumides koroonakollete tekkimist. Ta lisas, et ka hajutatuse nõue on nõukojas kaalumisel, kuigi seda võiksid inimesed juba praegu teha. «Kui ma olen haige või on mu laps haige, siis ei tasu teda kooli saata ja oodata, millal ta tagasi saadetakse,» lausus Lutsar ja lisas, et inimesed võiksid iga haigusnähuga koju jääda ja ennast terveks ravida, isegi kui neil ei ole Covid-19.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles