Raske otsus: Margus Kurm kaalus Estonia rambi ülestõmbamist (10)

Sander Punamäe
, reporter
Copy
Ekspeditsiooni üks eesmärkidest oli teha vrakist 3D mudel. Pildil selle esialgne versioon vraki vööriosast.
Ekspeditsiooni üks eesmärkidest oli teha vrakist 3D mudel. Pildil selle esialgne versioon vraki vööriosast. Foto: Linus Andersson

Estonia hukupaiga juurde eraalgatusliku ekspeditsiooni algatanud Margus Kurm kaalus vraki juurest rambi ülestoomist, kuid otsustas viimasel hetkel seda mitte teha.

18. septembril Eemshaveni sadamast Estonia hukupaiga juurde startinud uurimislaeva RS Sentineli pardal Margus Kurmi juhitud ekspeditsiooni jälgides oli esimesest päevast tunda, et uurijate jaoks on laeva ramp ülisuure tähtsusega. On selge, et see 12 tonni kaaluv rauakolakas, mis veel kaks aastat tagasi Norra dokumentalistide sõnul kattis pääsu autotekile, kuid sel suvel tehtud videovõtete järgi eest oli tulnud, võib olla võtmeasitõend, mis annab vastuseid Estonia huku kohta, mis tooks viimaks rahu: kinnitaks või lükkaks lõplikult ümber ametliku huku versiooni.

Selle uurimine annaks võimaluse kontrollida täpsemalt, kas Estonia hukkus ikka nii nagu ametlikus raportis kirjeldatud: visiir kukkus eest, tõmbas lahti rambi ning vesi pääses autotekile. Margus Kurm seda versiooni ei usu. Ja sellest tulenevalt tekkis tal küsimus: miks mitte ramp üles tuua, seda uurida ja ehk teada, saada kas ja millal ramp eest ikkagi kukkus?

«Ma väljendasin oma seisukohta kohe: et ohutusjuurdluskeskus võiks kiiresti reageerida ja kohe üles tuua,» ütles Margus Kurm. See juulikuus esitatud mõte ajakirjanduse vahendusel lendas aga tuulde.

Kommentaarid (10)
Copy
Tagasi üles