Pentus-Rosimannus: elektri hinnašoki leevendamiseks saab kasutada kvooditulu (1)

BNS
Copy
Rahandusminister Keit Pentus-Rosimannus
Rahandusminister Keit Pentus-Rosimannus Foto: Tairo Lutter

Rahandusminister Keit Pentus-Rosimannuse (RE) sõnul on nüüd kindel, et hetkel töös oleva energia hinnašoki leevenduspaketi kulude katmiseks saab vähemalt osaliselt kasutada süsinikdioksiidi (CO2) kvoodi kauplemistulu ülelaekumist.

Septembri lõpus valitsuse pressikonverentil ütles Pentus-Rosimannus, et valitsus soovib eelarvemenetluse käigus välja töötada mehhanismi, mis leevendaks äkiliselt tõusnud rekordkõrgete energiahindade mõju tarbijatele ning, et selleks on tõenäoliselt võimalik kasutada kvoodi ülelaekumistest tulevat raha.

Kvooditulu on lubatud kasutada kliima- ja energiapoliitika eesmärkidesse panustamiseks, sealhulgas näiteks energiatõhususe ja taastuvenergia arendamise, vähese heitega liikuvuse ning ühistranspordi edendamiseks, kliimamuutuste mõju leevendamisele ja sellega kohanemisele kaasaaitamiseks.

Kuna vahendite kasutamine on võrdlemisi rangelt reguleeritud, siis on meetmepaketti disainimine ajakulukas. Pentus-Rosimannus tõdes septembri lõpus, et meetme valmis saamine võtab aega nädalaid.

Pakett oleks suunatud just keerulisemas rahalises seisus olevatele peredele ja ka näiteks üksi elavatele pensionäridele, täpsustas minister BNS-ile.

Ta lisas aga, et kiire, lühiajalise lahenduse kõrval tuleks investeerida ka pikema mõjuga tegevustesse, mis tulevikus energiakulu väiksemana hoida aitavad. "Alates hoonete korralikust soojustamisest, kallite ja ebaefektiivsete küttesüsteemide väljavahetamisest kuni taastuvenergia lahendusteni välja. Selleks saame kasutada eelkõige euroraha," ütles Pentus-Rosimannus.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles