Reinsalu: valitsuse energiahindade leevendamise plaanis on suuri probleeme (4)

Sven Randlaid
, ajakirjanik
Copy
Urmas Reinsalu.
Urmas Reinsalu. Foto: Remo Tõnismäe

Valitsuse ettepanekus energiahindade tõusu leevendamise kohta on rida suuri probleeme, leiab Isamaa linnapeakandidaat Tallinnas, riigikogu liige Urmas Reinsalu.

Reinsalu toob oma sotsiaalmeedia postituses välja, et võrgutasu kompenseerimine on ette nähtud vaid kuueks kuuks.

«Teiseks, võrgutasu ei ole seotud elektri hinnaga ehk kompenseerimine ei arvesta võimalikku elektri hinna tõusu.

Ja kolmandaks kavatseb valitsus üksnes teatud ühiskonnarühmale hüvitada mingis ulatuses sotsiaaltoetusena omavalitsuste kaudu gaasi, kütte ja elektrihinnatõusu,» kirjutab Reinsalu.

«See ei ole õige tee. Ausam oleks kõiki tarbijaid madalamalt maksustada ja säästa inimesi toetuste taotlemisest eraldi avaldustega,» leiab ta.

Reinsalu arvates jätab valitsus samale tasemele nii taastuvenergia tasu kui ka gaasi, elektri ja toasooja käibemaksu. Ehk siis, arvestades hinnatõusust laekuvaid täiendavaid maksulaekumisi ning CO2 täiendavat müügitulu, kavatseb valitsus Reinsalu sõnul hinnatõusust koguda makse sadu miljoneid, toetuseks aga ette näha eeldatavalt hoopis väiksema summa. «Ehk ta soovib hinnatōusust teha eelarvele veel järgmisel aastal suure tuluallika!» märgib Reinsalu.

«Kahjuks on valitsuse ettepanek on disainitud nii, et ta inflatsiooni tõhusalt ei pidurda.»

«Mul on kahju, et minu ja Arvi Hamburgi, Sven Sesteri ja Priidu Pärna ettepanekut küll arutati, aga ei juletud seda otsustada. See ettepanek oleks alandanud nii gaasi, elektri kui toasooja käibemaksu 20 protsendilt 9 protsendile ja sellest oleks võitnus kõik tarbijad ja tõhusamalt tõkestatud inflatsiooni. Ma tegelikult ei näe alternatiivi nelja mehe ettepanelule ja usun et õige pea mõistab seda ka valitsus,» leiab Reinsalu.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles