REGIONAALARENG Rain Veetõusme: ruumilised muutused jooksevad kinni väärtuskonflikti

Rain Veetõusme
, kommunikatsiooniekspert
Copy
Tallinnas Kakumäel elav kommunikatsiooniekspert Rain Veetõusme imestas tänavu märtsis, et linnavõim laseb läbi metsa ehitada tänava, mis lõikab rohekoridori jõhkralt pooleks.
Tallinnas Kakumäel elav kommunikatsiooniekspert Rain Veetõusme imestas tänavu märtsis, et linnavõim laseb läbi metsa ehitada tänava, mis lõikab rohekoridori jõhkralt pooleks. Foto: Eero Vabamägi

Meie kodu on meie kindlus. Kuid enamasti ei defineeri keegi oma kodu üksnes nende nelja seina ja välisuksest sissepoole jääva ruumina. Isegi kui osa inimesi niimoodi mõtleb ja käitub, on hulganisti neid elemente, mis defineerivad ka tema jaoks kodutunnet teisel pool välisust ja sellest kilomeetrite kaugusel.

Ruumi mõistes võiks jaotada inimeste väärtussüsteemi kolmeks: mugavusväärtused, põhiväärtused ja tüviruum. Neist igaühe suhtes reageerib inimene erinevalt, väärtuspiire pole kuigi lihtne eristada, aga püüame neid järgnevalt avada.

Sama hästi võimatu on luua Eestisse suuremat piirkonda, kuhu ei tohi minna. Ainus viis selleks on muuta mõnele piirkonnale ligipääs erakordselt kehvaks ja koht ise nii igavaks, et keegi tegelikult ei taha sinna minna. Aga kui panna üles silt «Sisenemine keelatud», ette tõkkepuu ja ümber aed, siis ühtäkki avastavad inimesed, et just sinna nad praegu minna tahavadki.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles