Tallinna valimiskomisjoni juht: koroona positiivne mõju oli innovaatilised lahendused

Sander Punamäe
, reporter
Copy

Tallinna linnasekretär ja valimiskomisjoni esimees Priit Lello sõnul oli nende jaoks peamine väljakutse seotud koroonaga.

Tallinna valimiste peastaap on Kalevi spordihall, kuhu tuuakse õhtu jooksul kinnitamiseks kõigist 95 jaoskonnast saabuvad hääled. Lello sõnul on neil hea meel tervitada ka vaatlejaid Ukrainast.

«Me kogume õhtu jooksul siia kõik valijate poolt kogutud hääled ja võtame hääled vastu. Nad on turvatud kindlates ümbrikes ja kastides. Siin võetakse hääled ainult vastu. Homme hommikul kell 9 alustame suure meeskonnaga häälte korduslugemist, et õhtuks selgeks teha valimistulemused.»

Millised raskused on Lello meeskond pidanud ületama? «Mul on suurepärane meeskond ja nad on teinud töö mul üsna lihtsaks. Olen saanud toetuda oma professionaalsetele kolleegidele ning ettevalmistused on tõesti kestnud kolmveerand aastat. Väga detailselt oleme läbi mõelnud kõik detailid, et olla valmis valimisteks veidi teistmoodi. Peamised muudatused on olnud seotud valimiskorralduse muudatustega. Aga koroona on esitanud väljakutseid. Kui otsida midagi positiivset koroonast, siis oleme saanud kasutada erinevaid innovaatilisi lahendusi, kuidas tulla valijatele lähedamale. Ma pean heaks plaaniks teha valimisi keskustes. Oleme rohkem avanud keskuseid ja välihääletamisalasid. Need on rahva poolt hästi vastu võetud.»

Seekord võivad lõplikud tulemused saabuda päris hilja, võib-olla isegi pärast keskööd. «Need muudatused, mis valimisteks seekord on tehtud, on kantud eesmärgist muuta valimised valija jaoks veelgi paindlikumaks. Valijal on võimalik otsustada, kellele ta oma hääle annab, ka viimasel minutil. Olles hääletanud elektrooniliselt, saab valija tulla hääletamiskasti juurde ka valimispäeval. See ongi peamine muudatus, mille tõttu elektrooniliste hääletustulemuste kindlaks tegemist alustatakse peale kaheksat,» selgitas Lello.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles