Tänavuse Tallinna raemedali saab Mats Traat

Uwe Gnadenteich
, ajakirjanik
Copy
Kirjanik Mats Traat.
Kirjanik Mats Traat. Foto: Peeter Langovits

Tallinna linnavalitsus teeb sellenädalasel istungil otsuse anda tänavune Tallinna raemedal kirjanik Mats Traadile.

Tallinna raemedal on Tallinna linna autasu, mis antakse füüsilisele isikule linnapoolse tunnustusena. Taotlusi raemedali andmiseks võivad esitada linnavolikogu liikmed, linnavalitsuse liikmed ja linna ametiasutused. Raemedali andmise otsustab linnavalitsus. Raemedali annab autasustatavale Tallinna linna päeval või mõnel muul pidulikul üritusel üle linnapea.

Taotluse anda raemedal teenekale eesti luuletajale, proosakirjanikule, luuletõlkijale, dramaturgile ja stsenaristile Mats Traadile esitas Tallinna kultuuri- ja spordiamet. Mats Traat on sündinud 23. novembril 1936 Tartumaal ning ta saab sel aastal 85-aastaseks. Ta lõpetas 1964. aastal Moskvas Maksim Gorki nimelise Kirjandusinstituudi, töötas aastatel 1965–1968 stsenaristide toimetuskolleegiumi liikme ja filmitoimetajana Tallinnfilmis. 1968–1969 õppis Moskvas kaheaastastel kõrgematel stsenaristide ja filmirežissööride kursustel. Alates 1970. aastast on ta tegutsenud vabakutselise kirjanikuna.

Mats Traat alustas oma loominguteed luulega, milles on kõrvuti tulevikuoptimism ja kodumaateema, hiljem on ta viljelnud filosoofilist, loodus- ja isamaaluulet. Proosateoste põhiteemad on eestlaste saatuse kujutamine maaelu ajaloo kaudu ja inimese teisenemine muutuvas ajas. Mats Traat on avaldanud üle 20 romaani, 10 novellikogu ja mitukümmend luulekogu. Ta on kirjutanud ka näidendeid ning filmistsenaariume. Samuti on Traat tõlkinud luulet läti, makedoonia, tšehhi ja poola keelest.

Mats Traadi loomingut on palju tõlgitud ka teistesse keeltesse, tema luuleraamatuid on ilmunud bulgaaria keeles, hindi keeles, läti keeles, soome keeles ja vene keeles, luuletsükleid veel rohkemates keeltes.

«Mats Traat on oma põlvkonnast ilmselt üks viljakamaid elusolevaid ja loominguliselt jätkuvalt aktiivseid kirjanikke. Eelmisel aastal ilmus tema luulekogu «Taivatäis tsirke» ja novellikogu «Abielu viies päev». Mats Traat elab Tallinnas, kuid seni ühtegi Tallinna autasu pälvinud ei ole,» öeldakse linnavalitsuse korralduse eelnõu seletuskirjas.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles