INTERVJUU Liviko juht: ma ei arva, et pead oleks tõstmas alkoholism (1)

Raul Ranne
, ajakirjanik
Copy
Liviko juht Janek Kalvi: «Üldistada siin ei tahaks, aga suur hulk inimesi, kes ostab kriisi puhul varuks tikke, konserve, miskipärast ka WC-paberit, lisasid sellesse komplekti pudeli viina.» 
Liviko juht Janek Kalvi: «Üldistada siin ei tahaks, aga suur hulk inimesi, kes ostab kriisi puhul varuks tikke, konserve, miskipärast ka WC-paberit, lisasid sellesse komplekti pudeli viina.» Foto: Eero Vabamägi

Pikaaegne Liviko juht Janek Kalvi, kes on aastaid olnud ka Eesti alkoholitootjate ja maaletoojate liidu juht, teab, miks ja kui palju on koroonakriis mõjutanud eestlaste alkoholiostmist ja -tarbimist.

Käisin hiljuti Läti piiril alkoholipoes. Ei saa öelda, et rahvas oleks jalust maha jooksnud, tegelikult olin sel hetkel ainus klient. Mis seisus on piirikaubandus? On seda mõjutanud koroonaviirus ja ka see, et Läti riik on alkoholiaktsiisi tõstnud?

Läti on minu mäletamist mööda tõstnud aktsiisi kolmel aastal järjest nii viie protsendi kaupa. Palju olulisem on siiski see, et Eesti riik langetas 2019. aastal aktsiisi. EKRE, Keskerakonna ja Isamaa kolmikvalitsus võttis vastu otsuse langetada aktsiisi 25 protsenti. See oli, ma ütleks, üsna pretsedenditu samm, mida poleks mingil juhul juhtunud, kui poleks olnud võimul just sellist kombinatsiooni. Konventsionaalsema mõtlemisega poliitikud või erakonnad poleks seda teinud. Just sellises võimukombinatsioonis oli otsus võimalik…

Aga oleme ausad, piirikaubandus oli selleks ajaks ikka sedavõrd üle võlli lennanud, et sellel oli juba rahvusliku häbipleki mõõt. Poliitikutel oli raske leida vabandusi või sõnu, et seletada, miks me vaatame pealt, kuidas Eesti alkoholiturg ehk siinne alkoholimüük langeb 30 protsenti, sest eestlased sõidavad Lätti alkoholi ostma.

Sealt osteti, siin joodi.

Just nimelt. Ehk siis tarbimine ei langenud tegelikult, aga kohapealne müük langes ja maksulaekumine vähenes. See oli ilmselge fopaa… mille panen jätkuvalt selle arvele, et Reformierakond, mis oli valitsuses juhtrollis siis, kui võeti vastu otsus, et aktsiise hakatakse järjest tõstma, oli lihtsalt elukauge. Nende otsuse peale võttiski piirikaubandus täispöörded üles. Eks see oli õppetund neile. Nüüd Reformierakond juba möönab, et see oli selge viga. Okei, nad ei võta kogu süüd endale, hajutavad selle toonase valitsuse peale, aga siiski möönavad.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles