Muinsuskaitseameti aastapreemiate nominente on 35

BNS
Copy
Hästi restaureeritud kunstimälestis - Nõva kiriku pabervitraažid.
Hästi restaureeritud kunstimälestis - Nõva kiriku pabervitraažid. Foto: Muinsuskaitseamet

Muinsuskaitseamet annab igal aastal välja aastapreemiaid, et tänada ja tunnustada möödunud aasta parimaid kultuuripärandi säilitajaid ja arendajaid ning tänavustele preemiatele esitati 79 kandidaati, laureaadid kuulutatakse välja 11. novembril MOMU mootorispordi muuseumis.

Muinsuskaitseameti aastapreemiate nominendid valib välja žürii avaliku ideekorje käigus tehtud ettepanekute põhjal. Žürii esimehe, muinsuskaitseameti peadirektor Siim Raie sõnul räägib kandidaatide püsivalt kõrge arv sellest, et kultuuripärand on inimestele oluline.

Rakvere Pikk tänav, laureaat 2020.
Rakvere Pikk tänav, laureaat 2020. Foto: Marianne Loorents

«Eriti rõõmustav oli üles seatud kandidaatide rohkus pärandi tutvustaja ja pärandihoidja kategoorias,» ütles Raie. «Neid inimesi, kes südame sunnil ja heast tahtest ning ajast hoiavad ja hooldavad meie ühist kultuurivara, on nii vabatahtlike kogukonnaliidrite kui ka omavalitsusjuhtide hulgas.»

Hästi restaureeritud mälestis – Padise kloostri varemete konserveerimine. Padise klooster on üks Eesti unikaalsemaid mälupaiku, mille ajalugu ulatub juba 15. sajandisse.
Hästi restaureeritud mälestis – Padise kloostri varemete konserveerimine. Padise klooster on üks Eesti unikaalsemaid mälupaiku, mille ajalugu ulatub juba 15. sajandisse. Foto: Elvo Jakobson

Muinsuskaitseameti aastapreemiaid jagatakse 13 valdkonnas: hästi restaureeritud mälestis, hästi restaureeritud kunstimälestis, hästi taastatud hoone muinsuskaitsealal või kaitsevööndis, uues ajaloolises keskkonnas, aasta leid, aasta tegu, pärandi tutvustaja, pärandihoidja, parim uurija, hea restauraator ja hea koostööpartner, lisaks antakse välja ka muinsuskaitse elutööpreemia ning Agne Trummali nimeline noore muinsuskaitsja preemia.

Tänavused nominendid

  • Hästi restaureeritud mälestis nominendid on Kärdla kirik, Tori hobusekasvanduse hoonete kompleks ja Viljandi mõisa peahoone.
  • Hästi restaureeritud kunstimälestis – nominendid on Jõhvi kiriku altarimaal «Taevaminek», Palamuse kiriku Nürnbergi kroonlühter ja Õnnepalee valgustid.
  • Hästi taastatud hoone muinsuskaitsealal või kaitsevööndis nominendid on Hommiku 5/1 ja Hommiku 5/2 Pärnus, Kalevi 4 Haapsalus, Pargi 2a Kuressaares, Staapli 10 Tallinnas ja Supeluse 2 Haapsalus.
  • Uues ajaloolises keskkonnas nominendid on Kostivere mõisa küün, Kuressaare päevakeskus ja Priimetsa koolihoone Valgas aadressil Vabaduse 13.
  • Aasta leid nominendid on Äherdi metsmees, Põhjasõjaaegse kalmistu avastamine Tartus Oa tänaval ja Terrakota pealeid Tartus aadressil Jakobi 5.
  • Aasta tegu nominendid on Luua mõisa peahoone II korruse ümberehitamine õpilaskoduks, Pärsti mõisa peahoone lasteaia ruumide rekonstrueerimine ja Tori vallavalitsuse restaureerimistoetuste käivitamine.
  • Pärandi tutvustaja nominendid on Hanno Tamm, Heinart Puhkim ja Marju Kõivupuu.
  • Pärandihoidja nominendid on Hiiumaa Energiakeskus, külaselts Muhv, Miina-Liisa Kuusemaa, Toivo Lõhmus, Viljandi vald ja vallavanem Alar Karu.
  • Parim uurija nominendid on Epp Needo, Heiki Valk ja Maris Mändel.
  • Hea restauraator nominendid on Ain Pihl, Kalvi Kondio, Valtsmees OÜ, Margus ja Ülle Liiv, Margus Liiv ja Restaureerimisstuudio.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles