Horizon Travelist saab Aurinko

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Reisifirma Aurinkomatkat tegevjuht Tuomo Meretniemi kinnitab: nende firma eeli­s on lai valik sihtkohti.
Reisifirma Aurinkomatkat tegevjuht Tuomo Meretniemi kinnitab: nende firma eeli­s on lai valik sihtkohti. Foto: Peeter Langovits

Horizon Traveli uus nimi on tänasest Aurinko, Eesti saab sellega Soome reisikorraldajale Aurinkomatkat peaaegu koduturuks ning eestimaalastele avaneb senisest rohkem tšarterreiside sihtkohti.



Eestlaste huvi Soome reisi­korraldajate pakutava vastu kasvas hüppeliselt juba mullu, kui paljud siinsed firmad tiheda konkurentsi tõttu pankrotti läksid. Pealegi ei tundunud reisimine Egiptusesse, mis seni oli üks peamisi sihtkohti, enam kuigi ahvatlev.

Jõulised laienemisplaanid

Horizon Travel müüdi Aurinkomatkatele 2007. aastal, äriregistris muudeti nimi kuu alguses. Ja kuigi Eesti turismiturg on Soome omast tunduvalt väiksem, on see Aurinkomatkate tegevjuhi Tuo­mo Meretniemi sõnul ometi vallutamist väärt. Soomest käis mullu tšarterreisidel miljon inimest, Eestist pelgalt 82 000. Seni on eestlaste reisile viimine Aurinkomatkatele siiski ära tasunud.

«Soome on väike turg, seepärast on meil vaja laieneda lähimaadesse,» nentis Meretnie­mi. Ta lisas, et praegu on Eesti ja Soome Euroopas ainukesed riigid, kus reiside korraldamisel ei valitse suurfirmad TUI ja Thomas Cook.

«Arusaamine kohalikust mõttelaadist on väga oluline, seepärast arvasime, et me ei saa juhtida tegevust Soomest ning vaja on head meeskonda ka Eestis,» ütles Meretniemi. «Horizoni töötajate jaoks midagi ei muutu. Tulevikus võtame tõenäoliselt inimesi juurde, aga praegu jääb kõik samaks.»

«Väiksel turul kipub olema nii, et suvel minnakse Türki ja talvel Egiptusse – see on aga väga riskantne,» selgitas Meretniemi Aurin­komatkate põhimõtteid. «Meie eelis on lai valik sihtkohti. Kui midagi juhtub, nagu maailmas ikka juhtub, saame inimesed uude kohta suunata.»

Tšarterreiside müük on Euroo­pas stabiilne, nende üldine osatähtsus aga väheneb, kuna endale ise reisi korraldamine internetis muutub iga aastaga hõlpsamaks.

Meretniemi kinnitusel on reisifirmal võimalik jalg ukse vahele saada, kui asjaajamine inimesele võimalikult lihtsaks tehakse. Aurinkomatkate trumbiks peab ta, et kõik reisiks vajaliku saab broneerida ühest kohast. See on tema kinnitusel ka valdkond, kus on oodata kõige suuremat kasvu. Firma jaoks on kasumimarginaal küll väiksem, aga ka riske pole nii palju kui tšarterreiside puhul.

«Meil on juba Soomes olemas väga head veebivõimalused, kus igaüks saab ise valida 50 000 lennu ja 150 000 hotelli vahel,» märkis Meretniemi ja tõi välja, et nende veebi kaudu on broneeritud reise ka Afganistani ja Somaaliasse.

Aurinkomatkat tegutseb oma nime all juba Peterburis. Eestlastele pakutakse ka tšarterreise Tallinnast ja Helsingist. Venelastele ning tulevikus ka lätlastele ja leedukatele antakse aga peaasjalikult võimalus endale ise meelepärane reis internetis oma emakeeles kokku panna.

Meretniemi hinnangul ei tundu Helsingist algavad tšarterreisid Vilniuse või Peterburi elanikele kuigi ahvatlevad.

Kaugemas tulevikus plaanib reisifirma hakata tegutsema veel Rootsis.

«Räägin ikka oma töötajatele, et kui vaatame ringi, siis on Soomes palju rohkem Rootsi firmasid kui Rootsis Soome omi,» nentis Meretniemi. «Kavatseme loomulikult vastulöögi anda, aga siis, kui aeg on küps.»
«Praegu on seljataga suured muutused Soomes, teeme need ära ka Eestis, Venemaal, Lätis, Leedus ja siis tulevad Põhjamaad,» jätkas Meretniemi ning lisas, et mullu koondati Soomes kaks Finnairile kuulunud reisifirmat Aurinko kaubamärgi alla.

Läheb perega reisima

2010. aasta oli turismifirmade jaoks keeruline ka Soomes, kuna inimesed pelgasid uut majanduslangust. Meretniemi kinnitusel on soomlastel aga praeguseks halbadest uudistest kõrini. «Selle aasta jaanuaris oli müük rekordiline, müüsime tšarterreise umbes 50 000 inimesele,» märkis ta.

Meretniemi ütles, et kuigi reisikorraldajana ei tohiks ta seda tunnistada, meeldib talle endale suvel ennekõike Soomes puhata. Kohe lisas ta aga, et tänavu on plaanis koos perega Vahemere kruiisile minna.
«Pärast seda reisime koos kahe perekonnaga,» rääkis Meretniemi. «Üürime kuskil Euroo­pas maja. Eelmisel aastal olime Horvaatias, tänavu on järg Türgi käes.»

Ta kinnitas, et reisi on võimalik nautida ka koos lastega. «Kui nad on aastased, on kõik lihtne: nad ei pahanda, kuniks kõht on täis ja mõnus soe olla,» tutvustas Meretniemi oma kahe lapsega seotud kogemusi. «Kolmeaastane on aga juba väga põnevil. Ta on jõudnud paljudes kohtades käia, mõned sõnad kreeka ja horvaatia keelt ära õppinud ning tuletab neid aeg-ajalt meelde.»

Aurinkomatkat
Mullune turuosa

•    Eestis    20%     tšarterreisid     82 000 inimest
•    Soomes    35%     tšarterreisid     1 mln inimest

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles