Kõhkled koroonavaktsiinis? Perearstid kummutavad ebatõdesid (1)

Loora-Elisabet Lomp
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy
Vaktsineerimine Tartu ülikooli kliinikumis.
Vaktsineerimine Tartu ülikooli kliinikumis. Foto: Kristjan Teedema

Tänasest võtavad perearstid üle kogu Eesti jõu kokku ning alustavad inimeste nõustamist Covid-19 vaktsiinide asjus. See tähendab, et igaüks, kel on asjakohaseid küsimusi, saab neile ka vastuse, samas peavad inimesed oma väiksemate tervisehädadega ise hakkama saama.

Reedel allkirjastas tervise- ja tööminister Tanel Kiik (KE) käskkirja, mille järgi on perearstikeskuste töö tänasest ümber korraldatud. Koroonaviiruse kiire leviku tõttu pakuvad nüüd kõik pere­arstikeskused Covid-19-vastast vaktsineerimist kõigile inimestele sõltumata nimistust. Terviseameti korraldusel piiratakse samal ajal perearstikeskuste plaanilise töö mahtu.

Perearstidele pakuti 120 doosi Pfizeri vaktsiini nimistu kohta, kes aga soovis rohkem, seda ka sai. Miinimumkogus oli 30 vaktsiinidoosi. Lisaks on osas keskustes veel oma vaktsiinivaru alles.

Kuidas perearstid end sellise suure personaalse vaktsineerimisinfo jagamiseks ette valmistasid? Perearstide seltsi juhatuse liige, Tartu Ülikooli peremeditsiini professor ja ülikooli pere­arstikeskuse perearst Ruth Kalda ütles Postimehele, et perearstidel on eri strateegiad, üks nendest näiteks SMS-kutse saatmine. «Ma arvan, et paljuski me seda ka rakendame,» märkis Kalda.

Küsijat tagasi ei saadeta

Neil, kes saavad SMS-kutse või telefonikõne, soovitatakse kontaktivõtmist mitte eirata, vaid vastata telefonile või helistada ise perearstile. «Ükskõik, kas teile helistatakse selleks, et paneksite kinni aja vaktsineerimisele või personaalsele nõustamisele või et saaksite telefonis vastuse oma küsimustele – see kõik on väga normaalne,» lausus Kalda ja lisas, et isegi kui keegi otsustab keset päeva, et tal on vaja kohe oma küsimustele vastuseid, ja tuleb ette teatamata perearstikeskusesse, tagasi teda ei saadeta. «Aga meil on lihtsam, kui inimene on kasvõi personaalseks Covid-19 vaktsiini puudutavatele küsimustele vastamiseks aja kinni pannud.»

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles