Laheülene DNA-võrdlus aitab lahendada ligi 60 kuritegu

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
DNA-proovid..
DNA-proovid.. Foto: Peeter Langovits.

Tänu DNA-andmebaaside vahetusele Eesti ja Soome vahel on mõlema riigi korrakaitsjatel võimalik lahendada kokku ligi 60 kuritegu, kirjutab Turun Sanomat.


Eesti ja Soome vahetasid eelmise aasta lõpus taas DNA-andmebaase, soomlased andsid Eestile üle 10 000 ja eestlased vastu pisut alla 9000 DNA-profiili. Ajaleht märgib, et kõik Soome poolt edastatud kuriteopaikadelt leitud DNA-jäljed on seotud varavastaste kuritegudega, kuna raskete kuritegude lahendamiseks teevad kahe riigi politseinikud enamasti koostööd juba uurimise ajal.

Kui Soome politsei leidis andmete seast 15 vastet, siis Eesti kriminalistid veidi üle 40 vaste. Kokku leiti seega DNA-andmebaaside võrdluses 59 vastet.

Ajaleht märgib, et aasta varem tehtud samasugune DNA-andmebaaside vahetus aitas lahendada kokku umbes 40 kuritegu.

Ajaleht kirjutab, et mõne aja eest leppisid Eesti ja Soome politseijuhid kokku, et vajaduse korral moodustatakse kuritegude uurimiseks ühiseid rühmi, kuid koostöö selles valdkonnas sujub aeglaselt. Aasta jooksul on selliseid ühisrühmi moodustatud vaid kaks.

Ülemkomissar Ari Karvonen sõnas, et üks ühisrühmadest uuris suuremahulist uimastivedu ning teine väljapressimisjuhtumit Turu piirkonnas.

Karvonen märkis, et ühiste töörühmade näol on politsei jaoks tegemist suhteliselt uue töömeetodiga ning seetõttu pole nende moodustamine ka kõige kiiremini läinud.

Eesti kriminalistid vahetavad peale Soome DNA-andmeid ka Läti ja Leedu kolleegidega.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles