Koroonameede: Covid-19 kehv olukord võib muuta vaktsineeritute karantiinireeglit (5)

Loora-Elisabet Lomp
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy
Tõhustusdoosi vajaksid eelkõige eakad, ja seda siis, kui kahedoosilisest vaktsiinikuurist on möödunud kuus kuud.
Tõhustusdoosi vajaksid eelkõige eakad, ja seda siis, kui kahedoosilisest vaktsiinikuurist on möödunud kuus kuud. Foto: Sander Ilvest

Koroonaviiruse leviku kriitiline levik võib muuta vaktsineeritud lähikontaktsete olukorda. Praeguste reeglite järgi ei pea vaktsineeritud lähikontaktne karantiini jääma, kuid terviseameti ning ka haridusministri teadusnõuniku Mario Kadastiku hinnangul peaksid vaktsineeritud lähikontaktsed jääma karantiini just siis, kui perekonnas on Covid-19 positiivne.

Terviseameti viimaste andmete põhjal on näha, et vaktsineeritud inimesed nakatuvad enamasti perekonnas. Peaaegu olematu on vaktsineeritud inimese nakatumine ühistranspordis, üritusel või mõnes muus meelelahutuskohas, ent just perekonnas nakatuvad nad enim.

Kui praegu koolilaps nakatub koroonaviirusega, siis ei pea vaktsineeritud lapsevanem koju jääma, vaid saab minna tööle. Terviseameti peadirektori Mari-Anne Härma sõnul võib aga ühel hetkel osutuda vajalikuks, et perekonna lähikontaktsed vaktsineeritud inimesed jääksid koju, et viirust mitte edasi levitada. «Perekontaktid on need kõrge riskiga. Jah, kui vaktsineeritud inimeste liikumist piirata, siis kõigepealt just sealt,» rääkis Härma.

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles