Haiglate täitumine koroonapatsientidega toob kaasa plaanilise ravi edasilükkamise, seetõttu peavad paljud inimesed veel kuude kaupa valude käes vaevlema ja tundma hirmu tervise võimaliku halvenemise pärast.

«Mu pojal avastati kaks kuud kestnud põdemise järel väga suur adenoid, ka tema kõrvad vajasid aspireerimist ja šunti,» rääkis Anne. «Hoidu pole ta juba kuu jagu saanud, nina kaudu hingata mitu nädalat. Selline operatsioon ei ole keeruline, aga ooteajad küündivad ka tavaliselt nädalatesse ja kuudesse. Laps on pidanud taluma loendamatul hulgal arstivisiite, valu ja ebamugavust, süste ja analüüse, söönud kuhjade viisi ravimeid.»

Plaanilise ravi katkemine sundis Annet poja pärast pöörduma tasulisse erakliinikusse, kuhu ta sai aja suuresti tänu vedamisele ja kiirele reageerimisele. Tema sõnul ei ole plaanilise ravi piiramine üksnes sõnakõlks uudistes, vaid sadade, kui mitte tuhandete inimeste igapäevaelu tugevalt mõjutav tegur.

«Meditsiinisüsteem on oktoobris 2021 väga ebaõiglane – eelistab isekaid, rumalaid, hoolimatuid,» nentis naine. «Siinkohal hakkab ka minu piiritu tolerantsus lõppema. Mul on piinlik, et suur hulk kaasmaalasi on nii enesekesksed ja lühinägelikud. Ma olen kurb, väga kurb ebaõiglaselt lahkunute elamata jäänud aastate pärast.»

Erakliinikusse pöördumise kohta ütles Anne, et tegelikult oli tal võimalus valida, kas oodata või maksta. «Maksta on oluliselt lihtsam, sest oodanud oleme juba pikalt,» sõnas ta.

Kommentaarid (17)
Copy