Mailis Repsilt võeti riigikogus saadikupuutumatus (10)

Copy
Mailis Reps
Mailis Reps Foto: Eero Vabamägi

Tänase riigikogu istungi esimeseks päevakorrapunktiks oli Mailis Repsilt (KE) saadikupuutumatuse võtmine. 

Õiguskantsler Ülle Madise nõustus prokuratuuri taotlusega saadikupuutumatuse võtmiseks ning tegi istungisaalis sel teemal ettekande. Riigikogus jõuti järeldusele, et kuna ilma saadikupuutumatuse võtmiseta poleks Repsil võimalik kohtumenetluseni jõuda, ei saaks ta end ka kaitsta. Puutumatuse võtmise poolt hääletas koosseisu enamus: 56 saadikut. 

Kuigi nii mõnigi Repsi fraktsioonikaaslane andis varasemalt Postimehele mõista, et toetab saadikupuutumatuse äravõtmist, jätsid keskerakondlased täna hääletamata. Vastu ei hääletanud ükski saadik. 

Septembri keskel ütles Reps ETV-le, et loomulikult tuleb talt saadikupuutumatus ära võtta, sest muidu ei jõuaks süüasi kohtusse ega saaks lahendust.

Möödunud aasta sügisel selgus, et toonase haridus- ja teadusministrina kasutas Reps ministeeriumi vara ja tööjõudu enese pere huvides. Lisaks lasi ta oma sünnipäevapeo Mon Repos' restoranis kinni maksta maksumaksjal. Asi kulmineerus Repsi tagasiastumise ning kriminaalasjaga.

Riigikogu liikmele ei saa esitada süüdistust enne, kui temalt on võetud saadikupuutumatus, selgitas riigiprokuratuuri esindaja Kairi Küngas varem. Pärast tänast hääletust saab prokuratuur saab Repsi süüasja menetlustoimingutega jätkata. 

Tagasi üles