Netikelmid petsid Tallinna elanikelt välja ligi 8500 eurot (1)

BNS
Copy
Netikelm.
Netikelm. Foto: Sander Ilvest

End pangatöötajatena esitlenud internetikelmid petsid kolmelt Tallinna elanikult kokku välja ligi 8500 eurot.

19. oktoobril helistati Põhja-Tallinnas elavale 48-aastasele naisele, esitleti ennast Swedbanki töötajana ja teatati, et tema nimel on esitatud laenutaotlus, edastas Põhja prefektuur. Selle tühistamiseks küsiti naiselt internetipanga kasutajatunnust ja paluti kinnitada toiminguid Smart-ID PIN-koodidega, mida naine vastavalt juhistele ka tegi. Selle tulemusena tehti avaldaja pangakontolt rohkem kui 1300 euro suurune makse teise panka temale tundmatu inimese kontole.

14. oktoobril helistas Kesklinnas töötavale 58-aastasele mehele vene keelt kõnelev inimene, kes esitles ennast Swedbanki töötajana. Mehe vastuse peale, et tal puudub Swedbanki konto, nimetas helistaja ennast SEB panga töötajaks. Helistaja selgitas, et Narvas üritati mehele luua Smart-ID konto ja sooviti võtta tema nimel laenu. Lisaks olevat mehel kümme arvet, mida ei ole makstud.

Arvete tühistamiseks kuvati panga aken ja sõnumi saabudes andis mees oma panga salasõna ning sisestas PIN1 ja PIN2-koodi. 15. oktoobril avastas mees, et tema kontolt on tehtud tundmatule inimesele mitu ülekannet kogusummas ligi 4000 eurot.

8. oktoobril sai Mustamäel elav 67-aastane naine mobiiltelefonile sõnumi LHV panga tunnustega, et kinnitada makse. Naine vajutas lingile, et soovib Apple Pay’d ja viipemakset, mille järel sai oma e-postile ka pangast teate, et Apple Pay ja viipemakse on rakendunud. Seejärel sai naine ehtsana näiva panga pakkumine, et tehingute puhul alla 30 euro pole vaja PIN2. Naine nõustus sellega ja peale seda sai SMS-i kaudu teateid, et kontol on kinnitamata tehinguid ja jälle oli sõnumis ka link.

Kuna kõik tundus õige olevat, klikkis naine lingil, ette tuli LHV mobiilipanga visuaal ja naine sisenes sealtkaudu oma kontole. Seejärel hakkasid toimuma veidrad tehingud ja esines nimi, mida naine ei tundnud. Ta sai veel mitmeid SMS-e, aga kustutas need ära. Hiljem avastas naine, et tema LHV Panga kontodelt on liikunud tundmatutele kontodele üle 3000 euro.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles