Paet: Euroopa Liit peab reageerima Valgevene halvenevale olukorrale (4)

BNS
Copy
Urmas Paet
Urmas Paet Foto: Eero Vabamägi

Euroopa Parlamendi väliskomisjoni aseesimees Urmas Paet ütles teisipäeval pärast kohtumist Valgevenest välja saadetud Euroopa Liidu (EL) Valgevene esinduse juhi Dirk Schuebeliga, et arvestades olukorra halvenemist Valgevenes, tuleb EL-il ka vastavalt reageerida.

«Olukord Valgevenes on sünge ning paranemise märke pole,» ütles Paet. «Poliitvangide arv on praeguseks tõusnud üle 800 ning see number jätkab kasvamist. Juuni lõpus teatas Valgevene, et peatab osalemise EL-i idapartnerluses. Selle asemel tegeleb Lukašenka režiim hübriidsõjaga, mille eesmärk on EL-i hirmutamine ja destabiliseerimine. Poola, Leedu ja Läti seisavad silmitsi riiklikult sponsoreeritud ebaseadusliku rändega Valgevenest, mida omakorda saadab desinformatsioonikampaania.»

Kuivõrd Valgevene olukord järjest halveneb, tuleb Paeti sõnul EL-il reageerida vastavalt. «Euroopa Parlament on oma meelsust väljendanud mitmetes resolutsioonides, millest uusim pärineb 7. oktoobrist. Oleme EL-i nõukogu üles kutsunud jätkama viivitamata viienda sanktsioonide paketiga, mis peaks keskenduma Valgevenes toime pandud mahasurumise ja repressioonide ning inimkaubandusega seotud isikutele ja üksustele, ning võtma meetmeid juba ilmnenud kõrvalehoidmise takistamiseks,» lisas ta.

Paet rõhutas, et resolutsioon taunib ka Euroopa Liidu Valgevene-esinduse juhi väljasaatmist Valgevenest. «Samuti nõuame tungivalt, et Euroopa välisteenistus vaataks oma töömeetodid läbi ja tagaks, et EL-i Valgevene delegatsiooni juhil, kes on praegu Brüsselisse tagasi kutsutud, oleks aktiivne roll, ning võtaks lisameetmeid, et tagada EL-i diplomaatidele ja EL-i delegatsiooni töötajatele Minskis turvaline töökeskkond, eelkõige kaitse Lukašenka režiimi propagandarünnakute eest,» lisas Paet.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles