Võidupüha paraad toimub Kuressaares

Copy
Võidupüha paraad kolm aastat tagasi Tallinna lauluväljakul.
Võidupüha paraad kolm aastat tagasi Tallinna lauluväljakul. Foto: Mihkel Maripuu

Vabariigi presidendi kinnitusel toimub tuleva aasta võidupüha paraad tuleva aasta 23. juunil Saaremaal Kuressaares. Paraadi korraldab Kaitseliit.

Keskne paraad toimub igal aastal erinevas maakaitseringkonnas. Tuleval aastal on korraldajaks Lääne maakaitseringkond (hõlmab Lääne, Pärnu, Saare ja Hiiu maakonda) ja tulipunktis Kaitseliidu Saaremaa malev ja Kuressaare.

Paraadi toimumise täpne asukoht ja osalejad veel selguvad, tavapäraselt on sinna tulemas Lääne maakaitseringkonna esindajad Kaitseliidust, Naiskodukaitsest, Kodutütardest ja Noortest Kotkastest, aga ka liitlaste ja partnerjõustruktuuride esindajad ja orkestrid.

Paraadile lisaks toimuvad näitused ja kontserdid.

Saaremaal on varem keskne võidupüha paraad toimunud 2006. aastal Eesti esimese mereparaadina. Maine suur võidupüha paraad toimub Saaremaal esimest korda.

Võidupüha on Eesti riigipüha, mida peetakse 23. juunil alates aastast 1934. Sellega tähistatakse Eesti võitu Võnnu lahingus Landesveeri üle 23. juunil 1919 ja alates esimesest tähistamisest nimetatakse seda eestlaste kõigi aegade võitude ja võitluste mälestuspäevaks, meenutamaks Lembitu päevil alanud lakkamatut võitlust eesti rahva olemasolu ja poliitilise vabaduse eest. (Eesti Vabariigi valitsuse otsusest 1934).

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles