Laanet: Eesti toetab Gruusia iseseisva kaitsevõime arendamist (1)

Postimees
Copy
Laanet ja Gruusia peaminister Irakli Garibashvili
Laanet ja Gruusia peaminister Irakli Garibashvili Foto: Kaitseministeerium

Kaitseminister Kalle Laanet kohtus 2-päevasel visiidil Gruusiasse nii kaitseministri kui ka peaministriga, kellele kinnitas Eesti toetust Gruusia iseseisva kaitsevõime ülesehitamisel.

Lisaks Gruusia kaitseministrile Juansher Burchuladzega, peaministrile Irakli Garibashviliga ja Rahvuskaardi ülema brigaadikindral Roman Jokhadzega kohtus Laanet ka NATO-Gruusia ühise koolitus- ja hindamiskeskuse ülema kolonelleitnant David Gagua’ga.

«Gruusia ja Eesti vahel on alati olnud erakordselt head suhted, seda ka kaitsekoostöös. Tunnustame Gruusia seniseid edusamme ja visadust kaitse- ja julgeolekureformide läbiviimisel ning NATO-ga lõimimisel. Eesti kahtlemata toetab Gruusiat iseseisva kaitsevõime ülesehitamisel,» ütles Laanet.

«Tähelepanu väärib ka Eesti ja Gruusia sarnasus selles, et mõlemad riigid lähtuvad laiapindse riigikaitse käsitlusest,» lisas ta.

Ühtlasi külastas ta ka Lõuna-Osseetia Odzisi administratiivjoont. «Kolmteist aastat on möödunud Venemaa Föderatsiooni rünnakust Gruusia vastu, kuid toonane agressioon ei ole senini lõppenud. Olukord okupeeritud aladel on järjest pingelisem, sest Venemaa tugevdab okupeeritud alade ajutist piirjoont, loob seal infrastruktuuri ja takistab liikumisvabadust, kui nimetada vaid mõningaid negatiivseid mõjusid Gruusiale,» märkis kaitseminister.

Eesti ja Gruusia kaitsekoostöö hõlmab küberkaitset, väljaõpet Gruusia ohvitseridele Balti Kaitsekolledžis, koostööd Kaitseliidu ja Gruusia Rahvuskaardi vahel. Hiljuti osales Eesti NATO-Gruusia õppusel Agile Spirit 2021 ning Eesti loodab Gruusiat näha osalemas tuleval aastal toimuval kaitseväe suurõppusel Siil 2022.

Lisaks kahepoolsele koostööle toetab Eesti Gruusiat ka NATO partnerlusprogrammi (SNGP) ja Nordic-Baltic Assistance Programme’i (NBAP) kaudu. Peamised tegevussuunad nendes programmides on väljaõppe pakkumine ning nõustamine riigikaitseks vajalike võimete arendamisel.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles