President Karis Varssavis: Poola roll Läänemere piirkonna julgeolekus on võtmetähtsusega (1)

Sven Randlaid
, ajakirjanik
Copy
Presidendid Alar Karis ja Andrzej Duda kohtumisel Varssavis.
Presidendid Alar Karis ja Andrzej Duda kohtumisel Varssavis. Foto: Vabariigi Presidendi Kantselei

Vabariigi president Alar Karis kohtus Varssavis Poola presidendi Andrzej Dudaga. Presidendid arutasid kohtumisel julgeolekuolukorda ja olulisi taristuprojekte nagu Balti riikide elektrivõrkude sünkroniseerimine ja Rail Baltic.

Karis tõstis esile Poola olulist rolli piirkonna julgeoleku tagamisel. Kaitsekoostöö kahe riigi vahel on tihe, Poola on osalenud NATO Balti õhuturbe rotatsioonis ning ka Eestis toimunud õppustel nagu näiteks tänavusel Kevadtormil.

Poola on Eestile olulisim kaubanduspartner regioonis ning Eesti ettevõtjate huvi Poola turu vastu kasvab. Majandushuvide edendamisele aitab kaasa Kolme Mere algatus, mille eesmärk on arendada piirkonna taristut ja ühendusi.

Kohtumisel käsitleti Valgevene tekitatud hübriidkriisi. President Karise sõnul hindab Eesti Poola tegevust EL välispiiri kaitsmisel ning kinnitas Eesti solidaarsust sel teemal.

Presidentidele tutvustati Belwederi palees kunagise teeneka Poola diplomaadi Michal Hubert Sokolnicki arhiivil põhinevat näitust. Muu hulgas sai näha Poola riigipea Józef Klemens Pilsudski antud volikirja, mille sai Konstantin Pätsile esitamiseks kaasa Sokolnnicki, kes oli akrediteeritud suursaadikuks Eestisse.

President Karis külastas ka Eesti saatkonda Varssavis ning andis intervjuu Poola ajalehele Rzeczpospolita. 

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles