Kellakeeramine jätkub, eeloleval ööl läheme üle talveajale

Copy
Üleminek talveajale toimub öösel kell neli, kui osutid keeratakse tunni võrra tagasi.
Üleminek talveajale toimub öösel kell neli, kui osutid keeratakse tunni võrra tagasi. Foto: Toomas Huik

Eesti läheb üle talveajale. Pühapäeva öösel kell 4 tuleb kellaosutid nihutada ühe tunni võrra tagasi. 

Kella keeramisega ja talveajale üleminekuga jõuab Eesti tagasi vööndiaega. Talveajale lähevad üle kõik Euroopa Liidu liikmesriigid, kuna siseturu ühtse toimimise huvides kehtib kogu Euroopa Liidus ühine kuupäev ja kellaaeg suveaja alguse ja lõpu kohta.

Euroopa Liidus on üritatud kellakeeramisest loobuda. Viimati peeti kellakeeramise lõpetamise üle pikemaid arutelusid 2018. aastal. 2019. aastal toetas ka Euroopa Parlament ülekaalukalt kellakeeramise lõpetamist 2021. aastast.

Euroopa Parlamendi otsuse kohaselt pidi iga liikmesriik ise otsustama, kas jääb suve- või talveaega. Suveaja kasuks otsustanud riigid oleksid pidanud viimast korda kella keerama tänavu märtsis ja talveaega eelistavad tänavu oktoobri lõpus ehk siis eelolevad ööl.

Kellakeeramise lõpetamine on aga takerdunud Euroopa ülestesse läbirääkimistesse. Olukord on keeruline ka meie piirkonnas. Nimelt on Eestis eelistanud suveaega ja seda on soovinud ka Läti ja Leedu. Samas põhjanaaber Soome on avaldanud soovi jääda talveajale.

Euroopa Komisjoni Eesti esinduse juht Keit Kasemets ütles, et praegusks on selle teema arutelu Euroopas kinni jooksnud ja 2021. aastal kellakeeramist ei lõpetata.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles