GRAAFIKUD Fischer: just vaktsineerimata inimestest algas kolmas suur nakatumiskasv (82)

Loora-Elisabet Lomp
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy
Rakvere haigla Covidi-osakond. 
Rakvere haigla Covidi-osakond. Foto: Marianne Loorents

Viimastel nädalatel lisandub iga päev ligi 2000 koroonapositiivset ja aina suurema tõenäosusega võivad nakatuda ka vaktsineeritud inimesed.

Teadusnõukoja liikme, Tartu Ülikooli matemaatilise statistika professori Krista Fischeri sõnul näitavad arvutused, et vaktsineerimiskuuri läbinute hulgas on nakatunuid veidi üle ühe protsendi.

Fischeri graafiku järgi on meil elanike hõlmatus kahe vaktsiinidoosiga 57,2 protsenti, aga palju on neid, kes pole Covid-19 läbi põdenud. Tartu Ülikooli viimatisest seireuuringus selgus, et koroonaviirusega on nakatunud keskmiselt 1,2 protsenti täisealistest, teistele nakkusohtlikke inimesi on aga hinnanguliselt 0,9 protsenti ehk keskmiselt iga 111. täiskasvanu. «Meil on ligi 30 protsenti neid, kellel pole praegu üldse immuunkaitset,» nentis teadlane.

Kuna üldine nakatumistase on Eestis väga kõrge, võivad üha suurema tõenäosusega nakatuda ka vaktsineeritud inimesed. Fischeri sõnul sõltub nakatumine palju vanuserühmast. «Nii ei näe me peaaegu üldse vaktsineeritud koolilaste nakatumist. Ja ei maksa öelda, et neid ei testita – viimase kuu jooksul on paljud lapsed pidanud PCR-testi tegema. See näitab, et vaktsineeritute hulgas on nakatunuid väga vähe.»

Kommentaarid (82)
Copy
Tagasi üles